We kunnen wel stellen dat 2014 het jaar van de drones was. Het afgelopen jaar zijn er talrijke toepassingen bedacht waar een drone voor te gebruiken is. Van ludieke ideeën voor een verre toekomst tot veel toepassingen die al gebruikt kunnen worden in de zeer nabije toekomst. Wij blikken terug op een jaar vol goede ideeën en technologische ontwikkelingen van de drone: • Facebook internet dronesNixie wearable droneDrone pakket bezorgingAerialtronics Altura ZenithRedding dronesOnderzoek met dronesVooruitblik 2015.

Facebook: overal internet via drones

Facebook is druk bezig met de ontwikkeling van drones om tweederde van de wereldbevolking die momenteel nog niet over internet beschikt hiervan te voorzien.

• Lang vliegen

Door de internet drones uit te rusten met zonnepanelen kunnen deze tot wel 5 jaar in de lucht blijven. Facebook ziet de drone regels graag aangepast zodat zij kunnen beginnen met testen in 2015. testen in 20155.

• Regelgeving

Op dit moment mag een drone piloot slechts één drone tegelijkertijd besturen en is er een maximale hoogte van 18 kilometer bepaald. Facebook wil zijn drones tussen de 18 en 28 kilometer hoogte laten vliegen om zo geen last te hebben van weersomstandigheden en één piloot tussen de 10 en 100 drones tegelijkertijd laten besturen. Het team van Facebook dat drones en andere vliegtuigen bouwt is het afgelopen jaar al uitgebreid om zo de eerste testen in 2015 te realiseren.facebook-drones-californie-internet

Nixie, de eerste wearable drone

De Nixie drone is een idee van Christoph Kohstall die met zijn team mee deed aan de Make It Wearable competitie. Dit is een initiatief van chips en processor fabrikant Intel. De draagbare drone armband won de wedstrijd en haalde hiermee een bedrag van 500.000 dollar op om de ontwikkeling van de Nixie door te voeren. nixie-wearable-drone-quadcopter-armband De draagbare drone weegt minder dan 50 gram, kan foto's van hoge kwaliteit maken en staat in verbinding met een smartphone. De Nixie moet worden gezien als een persoonlijke fotograaf die makkelijk mee te nemen is.

Drone pakket bezorging

Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest om pakketbezorging met drones. Het bezorgen van pakketten met drones zal tijd- en kostenbesparend zijn en zijn en is daarom zeer interessant voor post- en vervoersbedrijven.

• Amazon Prime Air

Eind vorig jaar kondigde Amazon zijn Prime Air project aan waarbij een drone binnen 30 minuten een pakket bij de klant kan afleveren. In eerste instantie waren de reacties erg optimistisch, maar toen bleek dat Amazon al in een vergevorderd stadium was, zorgde dit voor veel ophef. In juli vroeg Amazon de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) om toestemming voor het testen van pakketbezorging met drones. Helaas laat de regelgeving in Amerika nog even op zich wachten waardoor Amazon heeft gedreigd het drone-onderzoek naar het buitenland te verplaatsen. Ondanks dit dreigement was Amazon in november nog op zoek naar nieuwe Amerikaanse drone piloten voor het testen van deze nieuwe technologie.

• Project Wing

Google werkt al enige tijd aan drones gericht op de bezorging van pakketten. De zoekmachine-gigant heeft verschillende modellen drones gebouwd en laten testen door Google X. Google wil drones ontwikkelen die ingezet kunnen worden bij rampen als aardbevingen, overstromingen of andere extreme natuurrampen. Via een relatief klein aantal drones kunnen slachtoffers razendsnel voorzien worden van noodzakelijke items zoals medicijnen. Google heeft ervoor gekozen om het testen van de drones in Australië te doen. Australië heeft namelijk een progressief beleid op het gebied van drone regelgeving.

• DHL urgente pakketten bezorgen

Op het Duitse Waddeneiland Juist is de drone inmiddels onmisbaar. Een drone van koeriersbedrijf DHL bezorgt op het eiland pakketjes met een hoge urgentie, waaronder medicijnen. De autonome drone vliegt 12 kilometer vanaf het vaste land naar het eiland, waar een bezorger van DHL de pakketten uit de drone haalt en deze op het eiland bezorgt.PC_615

Aerialtronics

Het afgelopen jaar horen wij steeds meer van de Nederlandse drone fabrikant Aerialtronics. Dat de Aerialtronic drones van hoge kwaliteit zijn wordt bewezen door de vele mogelijkheden van deze UAV's. De Altura Zenith wordt zelfs ingezet bij de opname van de nieuwe natuurfilm 'Holland, natuur in de delta', waarin de drone de 'point of view' van een zeearend moet nabootsen.

• Zendmasten T-Mobile

Telecomprovider T-Mobile is een samenwerking aangegaan met Aerialtronics om zendmasten te inspecteren met behulp van de drones van Aerialtronics. Het inzetten van drones bespaart flink op de kosten en brengt een kleiner risico met zich mee dan een inspecteur de toren in de laten klimmen. Op woensdag 17 september zijn T-Mobile en Aerialtronics begonnen met de eerste inspectie aan een zendmast bij het stadion van FC Utrecht, de Galgenwaard. De deels 3D geprinte Altura Zenith bewees een effectieve oplossing bij de inspectie van de zendmasten.

• Bosch Security Projects

Bosch Security Projects is een strategische samenwerking aangegaan met Aerialtronics om beveiligingsoplossingen te verbeteren met behulp van drones. De camera’s die ontwikkeld zijn door Bosch zijn hoogwaardige camera’s die voor beveiliging ingezet kunnen worden. Door deze hoogwaardige camera’s te combineren met de drones van Aerialtronics ontstaan er nieuwe mogelijkheden op verschillende gebieden. Aerialtronics introduceerde in september een nieuw Intelligent Transportation Systeem (ITS) waarmee de drones uitgerust worden met sensoren die mental maps bouwen van de omgeving en omringend verkeer. Met dit ITS-systeem zijn botsingen tussen drones te voorkomen. Aerialtronics hoopt dit revolutionaire systeem in 2015 te introduceren.aerialtronics_altura_zenith_bosch_samenwerking

Redding drones

Drones kunnen een grote betekenis gaan betekenen bij de hulpverlening. Dit is één van de redenen waarom er in Australië Search and Rescue wedstrijden worden gehouden waarbij een drone een pop moet zoeken in een groot gebied. Het inzetten van drones bij de hulpverlening kan naast tijd en kosten ook een hoop levens besparen.

• Ambulance-drone

Alec Momont, student aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, bedacht afgelopen jaar de ambulance-drone. De drone kan indien nodig razendsnel een defibrillator afleveren. Door de inzet van een onbemand luchtvaartuig kan de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk worden vergroot van 8% naar maar liefst 80%.

• Universiteit Twente

Aan de Universiteit Twente werken wetenschappers aan drones die ingezet kunnen worden bij reddingsoperaties in de Alpen. De drones moeten levens gaan redden door te helpen bij ski-ongelukken en lawines.ambulance_drone_jaaroverzicht

Onderzoek met drones

Drones zijn het afgelopen jaar veelvuldig ingezet om grote gebieden te onderzoeken. Verschillende problemen konden met behulp van drones goed in kaart worden gebracht op manieren die voorheen niet mogelijk of betaalbaar waren.

• Onderzoek verspreiding Malaria

Boven de Maleisische bossen zweeft de eBee drone die om de 10 tot 20 seconden foto's maakt van het land. De drone bestudeert het land en brengt inzicht in veranderingen van het landschap. De veranderingen van het landschap kunnen aanwijzingen geven over de verspreiding van Malaria. De Malaria muggen leven in de bossen en kweken in koele plassen water. Zij dragen een toenemend type Malaria dat bekend staat als Plasmodium Knowlesi.

• Onderzoek tornado's

Om de totstandkoming van tornado's te onderzoeken hebben onderzoekers drones in grote stormen laten vliegen. Drones kunnen bij weersomstandigheden komen waar andere instrumenten niet kunnen komen. Daarnaast neemt de inzet van een drone veel minder risico met zich mee dan een bemand luchtvaartuig. De onderzoekers hebben momenteel al toestemming van de FAA om in gebieden boven Colarado, Kansas, Nebraska en Wyoming te vliegen en willen dit uitbreiden met delen van Oklahoma en Texas. De informatie kan gebruikt worden bij het voorspellen van tornado's.

• Precisie landbouw

Drones zijn het perfecte middel om toe te passen in de landbouw. Een boer heeft tegenwoordig flink wat grond en het is daarom moeilijk om alle gewassen te analyseren. De nieuwe drone technologie veroorzaakt een revolutie in de landbouw en wordt ingezet om gewasontwikkeling te monitoren. De boer kan vandaag de dag ieder plekje van zijn landbouwgrond waarnemen en ziet waar hij moet bijsturen met water, mest of gifstoffen. Niet alleen de kwaliteit van het gewas gaat hierdoor omhoog maar ook de kwantiteit wordt verhoogd. Helaas is de regelgeving nog niet geoptimaliseerd voor het gebruik van drones in de landbouw en is het voor boeren in Nederland een hele klus om drones in te zetten in de landbouw.

• Analyse kruispunten

MAP Traffic Management werkt samen met Dutch Drone Company om kruispunten in Nederland verkeerskundig in beeld te brengen. Door middel van video opnames met drones krijgen verkeerskundigen meer zicht op de verkeersafwikkeling in een wijk of op een kruispunt, zijn nieuwe eigenschappen van verkeersstromen te zien en wordt het individuele gedrag van automobilisten beter in kaart gebracht. landbouw-drones-inspectie

Vooruitblik 2015

Het jaar 2015 beloofd een mooi jaar te worden voor de drone en nieuwe technologische mogelijkheden. Steeds meer bedrijven gaan het nut zien in de onbemande luchtvaartuigen en er zal daarom veel druk staan op de regelgevers. Met het oog op een veilige manier om drones te testen en de innovatie te versnellen zet Aerialtronics het eerste drone testcentrum van Europa op in samenwerking met de TU Delft. Dit test centrum, gevestigd in de buurt van Amsterdam, helpt bedrijven samen te werken aan het onderzoeken van de nieuwste technologieën en ervoor te zorgen dat de veiligheid het grootste belang is bij het ontwikkelen en testen van commerciële drones in Europa.

0 Reacties

    Plaats een reactie