Aan de TU Delft heeft een student een prototype van een ambulance-drone gepresenteerd die razendsnel een defibrillator kan afleveren indien nodig. Door inzet van het onbemande luchtvaartuig kan de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk worden vergroot: van 8% naar maar liefst 80%. drone-ambulance-van-de-toekomst-drones.

Ambulance-drone

Tijdens zijn afstudeeropdracht ontwierp Alec Momont, student aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, in samenwerking met innovatieplatform Living Tomorrow een prototype van een ambulance-drone. Nadat er een 112-oproep binnenkomt kan deze ambulance-drone razendsnel een defibrillator afleveren op de plek waar deze nodig is. Op basis van de GPS-gegevens van het mobiele telefoonsignaal kan de locatie van de patiënt worden bepaald en de drone er automatisch naar toe vliegen. Ook kan het onbemande luchtvaartuig via een live-stream met geluid- en videoverbinding directe instructies geven aan mensen ter plaatse.

Hartfalen

"Het is essentieel dat de juiste medische zorg al in de eerste minuten na een incident wordt geleverd", zegt Alec Momont. "Door sneller ter plekke te zijn, kunnen veel dodelijke slachtoffers worden voorkomen en kan het herstel worden vergemakkelijkt. Dit is zeker van toepassing op hartfalen, verdrinkingen, trauma’s en ademhalingsproblemen. Levensreddende technologieën, zoals een defibrillator, kunnen bovendien zó klein worden ontworpen, dat deze door een drone kunnen worden vervoerd."ambulance-drone-defibrillatorambulance-drone-defibrillator

Defibrillator

Het eerste prototype van deze 'vliegende medische gereedschapskist' richt zich op het vervoer van een defibrillator. "In de EU krijgen jaarlijks ongeveer 800.000 mensen een hartstilstand en slechts 8% overleeft dit", licht de enthousiaste student toe. "De belangrijkste reden hiervoor is de relatief lange responstijd van de hulpdiensten (circa 10 minuten). Hersendood en overlijden treedt al binnen 4 tot 6 minuten op. Met de ambulance-drone wordt het mogelijk om defibrillatie-apparatuur binnen 1 minuut naar een patiënt te brengen in een gebied van 12 km2. Met die responssnelheid stijgt de overlevingskans na een hartstilstand van 8% naar 80%."

Communicatie

Een belangrijk onderdeel van de ambulance-drone is het ingebouwde communicatiekanaal. Via een webcam kunnen 112-operators direct meekijken en instructies geven aan de persoon die de apparatuur bedient. Deze persoon kan ook vragen stellen aan de 112-centrale. "Succesvol gebruik van een defibrillator door ongetrainde personen ligt nu maar op 20%", weet Momont. "Maar met persoonlijke instructies kan dit stijgen naar 90%. De instructies van de centrale via een speaker nemen bovendien een deel van de paniek weg."drone-ambulance-gebruikers-instructiesdrone-ambulance-gebruikers-instructies

Medische noodinfrastructuur

Momont stelt voor om de bestaande medische noodinfrastructuur uit te breiden met een netwerk van snelle en compacte drones met medische hulpapparatuur en communicatie-mogelijkheden. "De kosten hoeven geen bezwaar te zijn. Ik heb berekend dat die op ongeveer 15.000 euro per drone liggen. Afgezet tegen het aantal levens dat hiermee potentieel gered kan worden, is dat zeer redelijk."

Toekomst

"Er zijn nog wel enige obstakels voor de verdere ontwikkeling van de ambulance-drone", vertelt Momont. De drone kan autonoom vliegen, maar dit is tot op heden wettelijk niet toegestaan. Voorstanders van drone technologieën hopen dat in 2015 wetswijziging op dit gebied doorgevoerd. Daarnaast is er nog niet getest met echte patiënten en technisch gezien moet de ‘object avoidance’, het automatisch ontwijken van obstakels, nog beter ontwikkeld worden. Momont denkt dat zijn idee binnen vijf jaar gerealiseerd kan wordne. Diverse partijen uit de medische wereld hebben al interesse getoond in de drone-ambulance. ambulance-drone-designs-prototypeambulance-drone-designs-prototype

Samenwerking

Momont ontwikkelde de ambulance-drone in samenwerking met het Belgische innovatieplatform Living Tomorrow, dat het project meefinancierde. In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Gent, beiden partners van Living Tomorrow, wordt momenteel nagedacht over de vervolgstappen om dit prototype verder te ontwikkelen en te implementeren. Ook werkt Momont samen met de Ambulancedienst Amsterdam om zijn plannen te realiseren.

8 Reacties

 1. L8vers

  Super idee!

 2. Louis

  Een van de voorbeelden waarom drones een vast onderdeel in ons leven worden. Chapeau!

 3. Derrick

  Ik zeg_ DOEN!

 4. Leon

  IK OOK!

 5. GHC

  Complimenten voor dit slimme idee. Ik zit zelf bij een AED-team welke zich regelmatig laat inzetten en ben nu al nieuwsgierig naar de eerste samenwerking met deze drone. Dit kan vast een zeer gewaardeerde tool worden voor alle hulpverleners bij hun inzet.

 6. 1AG1

  Geweldig! Laatst zat die student ook bij De Wereld Draait Door. Erg interessant!

 7. gerad

  In een woord geweldig

 8. René

  Ben benieuwd of dit ooit in gebruik genomen zal worden. Toekomst zal het uitwijzen!

Plaats een reactie