De politie startte in 2016 met de inzet van roofvogels om ongewenste drones uit de lucht te halen. Na een jaar komt de politie erachter dat het idee niet succesvol genoeg is en stopt met de inzet van roofvogels. De roofvogels zijn ondergebracht naar een nieuw onderkomen.

Weerstand

In 2016 maakte de politie bekend dat zij ongewenste drones uit de lucht wilden laten halen door speciaal hiervoor getrainde roofvogels. Het idee van de politie stuitte direct op weerstand van de Partij voor de Dieren die claimde dat het niet veilig is voor een roofvogel om een drone uit de lucht te halen.

Inzet roofvogel

Nadat de roofvogels nu inmiddels een jaar lang zijn getraind en opgeleid om in de lucht drones te onderscheppen, werden de vogels nog maar weinig ingezet. Zo stond de vogel paraat tijdens een NAVO-top in Brussel en waakte de vogel over duizenden Feyenoord fans tijdens de huldiging na het kampioenschap. Op beide locaties hoefde de vogel niet in actie te komen.

Politie stopt met inzet anti-drone roofvogels

Kostbaar

De politie heeft de balans opgemaakt en heeft besloten te stoppen met de inzet van de roofvogels. Het zelf trainen, houden en inzetten van de roofvogels blijkt in de praktijk complexer en lastiger uitvoerbaar dan vooraf werd gedacht. Het project is daarnaast ook duurder uitgevallen. Ook was het voor de politie niet geheel duidelijk of de inzet van roofvogels wel helemaal veilig was. De roofvogels zijn ondergebracht naar een nieuw onderkomen.

Geo-fencing

Door de snelle technische ontwikkelingen rondom drones heeft de inzet van roofvogels niet het gewenste resultaat opgeleverd. Er wordt momenteel gekeken naar een regelgeving waarbij dronefabrikanten verplicht zijn om geo-fencing toe te passen op hun drones. Hierdoor wordt het mogelijk om drones te weren uit no-fly zones.

Anti-drone oplossingen

Ondanks dat de roofvogel niet meer wordt ingezet om ongewenste drones uit de lucht te halen, kijkt de politie wel naar andere middelen om drones te bestrijden. Zo organiseert de politie samen met de Technische Universiteit Delft, Micro Air Vehicle Lab (MAVLab) en Robo Business Media een DroneClash waarbij verschillende anti-drone technologieën worden gedemonstreerd.

Politie stopt met inzet anti-drone roofvogels

0 Reacties

    Plaats een reactie