De overheid presenteert in het eerste kwartaal van 2018 een nieuwe handleiding over drones en privacy. Hierin wordt rekening gehouden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waarop vanaf volgend jaar gehandhaafd zal worden.

Handleiding drones en privacy

De overheid komt in het eerste kwartaal van 2018 met een aangepaste handleiding voor drones en privacy. Dat laat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming weten op Kamervragen van de VVD. De aanleiding voor de Kamervragen zijn klachten van de molenaars in Kinderdijk die vinden dat drones hun privacy aantasten. Hierdoor wensen de molenaars een algeheel droneverbod.

Nieuwe drone regels komen in het eerste kwartaal van 2018

Geofencing

Een algeheel droneverbod zal er niet komen. Wel wordt er gedacht om de drones te weren door middel van geofencing. Hierdoor wordt het niet mogelijk voor drones om te vliegen op plekken waar dit niet is toegestaan. Op dit moment wordt deze technologie al bij luchthavens gebruikt, maar de VVD wil dat deze technologie ook boven aaneengesloten bebouwing en bij gebieden waar zich mensenmenigten bevinden toegepast wordt.

Producteisen

Om het geofencing systeem goed te laten werken moet deze technologie verplicht worden gesteld aan fabrikanten. Hiervoor wordt er op Europees niveau producteisen verplicht aan producenten van drones.

Nieuwe drone regels komen in het eerste kwartaal van 2018

Klachten

Eerder heeft de Autoriteit Persoonsgegevens niet of nauwelijks klachten ontvangen over het gebruik van drones. De politie heeft wel klachten binnen gekregen, maar die maakt bij de registratie geen onderscheid tussen privacyschending en andere klachten.

4 Reacties

  1. Gerrit

    Als het maar niet zon ongefundeerd verbod komt, om maar wat te verbeiden, omdat er wat te verbieden moet worden. Je kunt wel nagaan aan de prijs van zon drone dat het niet allemaal kleine kinderen zijn, Dat vliegers ook zelf de gevoeligheden kent. Maar hoogtes tot 50 meter sorry maar waar slaat dat op?

  2. Jeroen Hofland

    Strengere regels prima. Waar niet gevlogen mag worden is geofencing top. Maar die hoogtebeperking van 120 meter slaat echt nergens op!

  3. Leo

    Ik wordt nu al doodgegooid met meldingen, straks duurt het een kwartier voordat ik alle meldingen heb weggeklikt , en is de batterij leeg. Als ik met een drone op 500 m ga hangen dan zal er idd een vliegtuig tegenaan komen Maar op 120 meter vliegen alleen kamikaze piloten.

  4. Duki

    Is ook allemaal makkelijk te omzeilen, gewoon een Modded app installeren op je telefoon en klaar.

Plaats een reactie