Afgelopen week - in de ochtend van 23 februari 2017 - heeft het Iraakse leger een IS drone neergeschoten in de buurt van de stad Al-Buseif in Irak. Sara Hussein, een verslaggever van Agence France-Presse (AFP), deelde de foto van de drone via Twitter.

Bommen

De drone was uitgerust met twee kleine bommen die lijken op 40 milimeter granaatbommen. De behuizing van de zelfgeknutselde bommen is gemaakt van PVC-buizen met staarten gemaakt van badminton shuttles.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

DJI Matrice 100

Het model drone dat gebruikt wordt betreft een DJI Matrice 100, een quadcopter gericht op industriële toepassingen gemaakt door DJI, de marktleider op het gebied van consumentendrones. De drone is een stuk professioneler dan de bekende Phantom modellen, maar is niet te vergelijken met de peperdure oorlogsdrones die door het Amerikaanse leger worden ingezet. De DJI Matrice kan met een volle accu zo'n 35 minuten vliegen en heeft een draagvermogen van 1.2 kilogram.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

Drones

Eerder kwam het nieuws al naar buiten dat zowel het Iraakse leger als Islmatische Staat (IS) gebruik maakt van consumentendrones.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

IS

IS is vrij aggressief geweest met de inzet van drones, met name de populaire DJI Phantom modellen worden door de terreurgroep omgebouwd tot zelfgemaakte bomwerpers. De drones zijn voorzien van kunststof kokers (gemaakt van een plastic drinkbekers) met een afmeting dat ze een 40 mm granaat kunnen dragen.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

Documenten

De website Combating Terrorism Center (CTC) wist de hand te leggen op een flink aantal IS documenten die gevonden werden in Irak en betrekking hebben op het thema 'drones'. De documenten werden gevonden door Vera Mironova in een voormalig IS 'drone control center' (lees: een plek waar IS haar kwaadaardige drones in elkaar knutselde in Mosul, Irak. De documenten bevatten enkele dronereports en geven inzicht in enkele bestellingen met drones, onderdelen en accessoires die de terreurgroep plaatste.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

8X Skywalker

Vorige maand verspreidde IS een promovideo waarin de terreurgroep een fixed-wing drone toonde, dat waarschijnlijk het model 8X Skywalker betreft. Aan beide kanten van de vleugels kan deze drone worden uitgerust met twee bommen.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

Zoals bovenstaande foto laat zien worden de bommen lostgelaten door middel van een mechanisme dat werkt met een lus van draad. Dit type mechanisme lijkt IS ook te gebruiken bij Phantom drones om dodelijke bommen los te laten. Onderstaande afbeelding illustreert dat de tereurgroep een vergelijkbaar mechanisme gebruikt voor het vrijgeven van bommen boven vijandige doelwitten.

IS gebruikt DJI Matrice als bommenwerper

DroneShield

Ook kondigde het Australische bedrijf DroneShield afgelopen week aan dat zij een DroneGun heeft verkocht aan een ministerie van een land in het Midden-Oosten met nauwe relaties met westerse landen. Volgens de woordvoerder van het bedrijf was dit het eerste anti-drone wapen dat het bedrijf heeft verkocht aan een klant in het Midden Oosten.

DroneGun

DroneShield claimt een technologie te gebruiken om drones te 'jammen' die veel effectiever werkt dan concurrerende anti-drone wapens. Met name de nieuwere modellen drones zoals DJI's Phantom 4 werken met 'frequentie hopping' waardoor het veel moeilijker is om de drone naar de grond te krijgen.

Vorige maand was Drones.nl ook aanwezig bij een demonstratie van een dergelijk anti-drone wapen in de Amsterdam Arena.

0 Reacties

    Plaats een reactie