Strijders van de Islamitische Staat gebruiken consumenten-drones om kleine bommen te laten vallen op het leger en burgers in Mosul, aldus een Amerikaanse legeraanvoerder in Irak.

Mosul

Kolonel Brett Sylvia leidt zo’n 1.700 soldaten, die de strijd aangaan met Islamitische staat om de stad Mosul terug te veroveren. Mosul is de op twee na grootste stad van Irak, gelegen in het noorden van het land.

IS gebruikt consumenten-drones om bommen te droppen in Irak

Drones

"Terwijl onze soldaten de stad Mosul binnendringen worden ze regelmatig aangevallen door reguliere consumenten-drones die kleine munitie droppen, zoals kleine granaten", vertelt Sylvia vandaag tijdens een persconferentie van het Pentagon.

Aanvallen

Volgens de kolonel maakt IS al langer gebruik van drones, maar met name voor observatie. De laatste tijd worden de vliegende apparaten echter steeds vaker ingezet voor aanvallen.

Consumenten drones

Om het publiek gerust te stellen benadrukt Sylvia dat het gaat om kleine drones die een 13 jarig kind kan kopen in de winkel. "Het is géén groot onbemand vliegtuig dat munitie kan droppen vanuit haar vleugels, maar een kleine drone die onprecies iets kan laten vallen", zegt Sylvia.

Op de bovenste foto van dit bericht zie je een Irakese soldaat met een drone die neergeschoten is. Het betreft een DJI Phantom 3 Professional quadcopter.

IS gebruikt consumenten-drones om bommen te droppen in Irak

Uitschakelen

Zonder specifiek in te gaan op de technische details, vertelde Sylvia dat Amerikaanse soldaten reeds in staat waren om een tiental drones uit de lucht te halen met één van hun technische afweersystemen.

Volgens Sylvia zijn er nog geen doden of gewonden gevallen door de inzet van de kleine drones door IS. De vijandige drones zorgen zeker voor schade aan legeruitrusting en voor de nodige opschudding bij burgers.

Foto: Military Times

0 Reacties

    Plaats een reactie