Marco Borsato is één van Nederlands bekendste artiesten, maar wat veel mensen niet weten is dat hij helemaal weg is van drones. Hij is een echte early-adaptor en vliegt al met drones sinds de DJI Phantom 2. Reden genoeg voor DRONES.nl om de fanatieke dronepiloot te ondervragen over zijn passie voor dronevliegen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"Ik begon eigenlijk met een op afstand bestuurbare helikopter. Ik keek een serie op tv genaamd Q & Q waarin ondernemende kids darts afschoten vanaf een bestuurbare helikopter. Dit vond ik zo gaaf, dat ik zelf ook zo'n heli wilde. Toen ik er eenmaal een had bleek het zo moeilijk om hiermee te vliegen dat ik hem eigenlijk direct kapot vloog.

Toen de DJI Phantom 2 drone uitkwam leek me dit een stuk makkelijker om mee te vliegen. Het duurde alleen wel lang voordat hij satellieten vond en de drone had veel last van de wind.

Uiteindelijk heb ik een overstap gemaakt naar de DJI Phantom 3 en later naar de DJI Phantom 4 Pro+. Deze drones hebben een veel betere camera en zijn ook nog eens beter te vliegen. Daarnaast is ook de vliegtijd een stuk langer geworden.

Mijn liefde voor drones is enorm gegroeid en niet voor niets heb ik ook een videoclip die volledig uit droneshots bestaat. Ik vind het vliegen met DJI drones echt fantastisch en dankzij DJI is vliegen bereikbaar geworden. De drones zijn veilig doordat ze goed gecontroleerd vliegen en beschikken daarnaast over veel handige vliegfuncties."

Marco Borsato's dronevlootMarco Borsato's dronevloot

Met welke drones heb je allemaal gevlogen?

"Ik begon met de DJI Phantom 2 en ben daarna overgestapt naar een DJI Phantom 3 en later naar de DJI Phantom 4 Pro+. Voor op reis heb ik de DJI Spark en een DJI Mavic Pro Platinum. Een echte favoriet heb ik niet echt. Dit hangt meer van de situatie af. Wel is mijn favoriete merk DJI, alle drones van dit merk zijn van goede kwaliteit.

Wanneer ik op vakantie ga dan neem ik het liefst de Spark of de Mavic mee. Ik maak dan enkel wat plaatjes voor op social media en die hoeven niet van de allerhoogste kwaliteit te zijn. Hiervoor moet de drone gewoon goed zijn en lekker compact zodat ik hem makkelijk mee kan nemen.

Als ik echt luchtopnames wil maken dan vlieg ik het liefst met de DJI Phantom 4 Pro+. Hier heb ik meer vrijheid in de nabewerking doordat ik met deze camera RAW opnames kan maken. Ook heb ik hiervoor ND-filters die zorgen voor de juiste belichting."

Marco Borsato bestuurt zijn DJI Phantom 4 Pro+ vanaf een bootMarco Borsato bestuurt zijn DJI Phantom 4 Pro+ vanaf een boot

Welke functie van een drone vind jij echt onmisbaar?

"De Return-to-Home knop is echt onmisbaar op een drone. Wanneer de drone hoog en ver is en je weet even niet meer goed wat nu de voorkant is, dan kan ik altijd vertrouwen op de Return-to-Home knop. Wanneer ik deze indruk komt de drone weer in mijn richting en wanneer ik dan weer goed weet waar hij vliegt en in welke richting, neem ik de besturing weer over en vlieg ik verder."

Welke functie/eigenschap zou jij graag nog toegevoegd zien op een drone?

"In de eerste DJI drones kon je nog op een kaartje een route uittekenen die de drone vervolgens kon vliegen. Deze functie heeft DJI verwijderd, maar zou ik graag terug hebben. Nu is het wel mogelijk om via waypoints te vliegen, maar deze moet je dan eerst bepalen door het rondje zelf te vliegen. Wanneer je de punten op de kaart kunt selecteren bespaar je veel tijd en kun je nog sneller een opname maken."

Welke accessoire is voor jou echt onmisbaar bij het vliegen met een drone?

"Ik vind het goed transporteren van je drone erg belangrijk. Ook wil ik dat ik alles makkelijk mee kan nemen. Een tas of koffer waar alles in past is in mijn ogen onmisbaar. Ook gebruik ik graag een zenderkoord aan mijn controller zodat ik hem om mijn nek kan hangen."

In gesprek met Marco Borsato over drones

Hoe vaak vlieg je gemiddeld met je drone?

"Op vakantie vlieg ik bijna elke dag, maar wanneer ik thuis ben kan de drone ook wel eens twee maanden in de kast liggen. Mijn leven is redelijk impulsief en het is daarom erg lastig te plannen om met de drone te gaan vliegen."

Wat zijn de mooiste plekken waar je ooit gevlogen hebt met een drone?

"Ibiza is prachtig en ook Griekenland is mooi. In Italië heb ik jammer genoeg nog niet veel gevlogen. Eigenlijk wordt elke omgeving wel mooi wanneer je het vanuit de lucht ziet."

Wat is de ultieme locatie waar je ooit nog eens zou willen vliegen met je drone?

"Ik zou heel graag in IJsland willen vliegen met een drone om het prachtige landschap en de watervallen vast te leggen."

In gesprek met Marco Borsato over drones

Welke software gebruik je voor het na-bewerken van foto’s en video’s?

"Voor het bewerken van de foto's gebruik ik Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Voor de video's gebruik ik iMovie."

Heb je nog bepaalde luchtfotografen die je volgt/ambieert?

"Eerlijk gezegd nog niet. Hier moet ik me echt nog in verdiepen, maar heb nu gebrek aan tijd. Dit wil ik wel graag doen."

Wat vinden je vrouw en kinderen ervan dat je met drones vliegt? Zijn zij net zo enthousiast?

"De kids vinden het heel leuk, mijn vrouw is er minder enthousiast over. Ze vinden het wel allemaal heel leuk wanneer we op vakantie een leuke foto maken met de drone van ons gezin op de boot. Een foto vanuit een ander perspectief is toch leuker dan de meeste vakantiefoto's. Mijn kids vliegen zelf ook wel eens en vinden dit ook heel leuk."

Vakantiefoto familie Borsato gemaakt met een droneVakantiefoto familie Borsato gemaakt met een drone

Heb je wel eens een crash (of ander incident) gehad?

"Ik heb met mijn DJI Phantom 2 wel eens een fly-away gehad. De drone kwam op een of andere manier in atti-mode en werd meegenomen door de wind. Ik kon niets doen. Uiteindelijk is de drone op een golfterrein geland, hier was ik wel van geschrokken. Ik ben ook een keer met een drone tegen een boom gebotst.

Onlangs heb ik ook mijn DJI Phantom 4 Pro gecrasht. Ik was toen met de Vrienden van Amstel op een boot en liet mijn drone om de boot heen vliegen en filmde Andre Hazes. Er vlogen op dat moment zo'n vier drones in de lucht en ik was even mijn orientatie kwijt. De drone knalde toen tegen de punt van de boot aan en belandde in het water. Ik heb hem daarna nog opgestuurd naar DJI, maar die gaven aan dat het een 'pilot error' was en de drone kon door de waterschade ook niet meer gerepareerd worden."

Heb je nog een tip voor een beginnende dronepiloot?

"Je moet op tijd beginnen. Dat wil zeggen, begin al thuis je vlucht voor te bereiden. Denk dus niet, ik heb vorige week nog gevlogen, dus alles zal wel goed zijn. Het kan zomaar zijn dat er een nieuwe update is en daarvoor wil je wel even een WiFi-verbinding hebben om deze uit te voeren. Ook kan het zijn dat je accu's tijdens het opbergen langzaam leeg lopen. Dan sta je opeens op locatie met lege accu's. Een andere tip is om altijd de kalibratie uit te voeren wanneer je drone dit aangeeft. Dit zorgt ervoor dat de drone goed blijft functioneren en niet weg zal vliegen."

In gesprek met Marco Borsato over drones

Hoe zie jij drones in de nabije toekomst als onderdeel van onze maatschappij?

"Drones zijn een onderdeel van een brede maatschappelijke discussie. In de media worden drones vaak ééndimensionaal uitgelicht. Wanneer er bijvoorbeeld een drone ergens uit de lucht is komen vallen, dan wordt dit uitvoerig behandeld, maar kan niet betrokken worden op de gehele community.

Ik geloof dat persoonlijk transport met drones ook dichterbij is dan mensen denken. Ik heb al gezien dat er in Dubai drones worden getest die twee personen vervoeren. Ik geloof dat ik het nog mee ga maken dat ik in een drone stap en op mijn iPad selecteer waar ik heen wil. Wanneer ik het toch niet meer mee maak, dan weet ik zeker dat mijn kinderen en hun kinderen dat wel mee gaan maken. Uiteraard is hier nog wel een aanpassing aan de regelgeving voor nodig."

Geloof je in bezorging met drones?

"Jazeker! Ik denk dat het in het buitenland wel eerder plaats vindt dan bij ons, maar het gaat er uiteindelijk wel naartoe. Drones zorgen voor een kostenbesparing en zijn daarnaast nog eens veel effectiever. Ik geloof wel dat er AED drones komen die een defibrillator snel op locatie brengen en dat je een aanvraag simpelweg via een app kunt doen."

Ben je bekend met droneracing?

"Ja ik ben er bekend mee, maar het is te ver van mijn bed. Ik heb er bewondering voor hoe die piloten de drones besturen. Ik vind het fantastisch en onvoorstelbaar hoe hard het gaat."

Marco Borsato vangt zijn DJI Phantom 4 Pro+Marco Borsato vangt zijn DJI Phantom 4 Pro+

Heb je nog een grappige anekdote of wil je nog iets kwijt over drones?

"Drones are here to stay"

"De eenvoud en betrouwbaarheid van drones zorgen er ook voor dat het vliegen in bemande drones dichterbij komt."

3 Reacties

  1. Ard

    Geweldig mooi stukje. Leuk om de zien en te lezen dat ook bekende Nederlanders een passie hebben met drones. Ben ooit 1 avond security geweest van Marco en weet uit ervaring dat Marco een oprecht en aardig persoon is. Gr. Ard

  2. D.s.

    Ik lees dat Marco de functie van vooraf waypoints uitzetten mist in de DJI app. Precies om die reden heb ik de app "Litchi" in gebruik. Daarop kun je vooraf een route uitstippelen, ook aangeven dat je bijvoorbeeld bij waypoint 3 en foto wil maken en vanaf waypoint 6 opname wil starten. Ook "point of Interrest" is per waypoint instelbaar, waar de camera dan op wordt gericht. Snelheid, hoogte en nog meer is ook instelbaar. De app kost €25, maar dat is ie wat mij betreft ook waard. Zoek maar eens wat rond op YouTube. Succes en veel vlieg plezier! Mvg, Danny .

  3. Dutch Drone Adventures

    Hele leuke interview! Ik deel zn passie! Mvg Dutch Drone Adventures https://www.youtube.com/channel/UC97_l5Ko3S3_tCD0fswsK5Q

Plaats een reactie