Afgelopen tijd zijn er veel indicidenten geweest met onbemande luchtvaartuigjes. Van drones die uit de lucht gehaald worden, tot drone bestuurders die het Witte Huis denken binnen te kunnen vliegen. De vraag is echter: zou het legaal moeten zijn om onbemande luchtvaartuigjes van regelovertredende bestuurders neer te schieten; bijvoorbeeld als er zo'n luchtvaartuigje je achtertuin bespioneert.

Drones neerhalen

Afgelopen maand schoot een man uit Kentucky een drone neer die boven zijn tuin dwarrelde. Ook in New Jersey en California zijn drones neergeschoten. Het lijkt een hype te worden. De vraag is echter of dit acceptabel is of niet.

Regelgeving

Er zijn twee zaken die met elkaar botsen in dit geval. 'Eigen rechter spelen', wat niet toegestaan is, en het recht op zelfverdediging. Hedendaags zijn drones tot van alles in staat. Er zijn zelfs geweren op drones gemonteerd. In dit geval komt het recht op zelfverdediging ter sprake. Als een drone in je achtertuin vliegt, heb je geen idee of het een hobbyist is of misschien wel iemand die andere plannen heeft. De 'daders' van de voorgaande gevallen zijn wel allemaal gearresteerd. De man in Kentucky werd gearresteerd voor het bewust beschadigen van andermans bezittingen en bedreiging. Drone-quadcopter-met-droneDrone-quadcopter-met-drone

Het Witte Huis

In mei was er een man die met zijn drone over het hek van het Witte Huis probeerde te komen. Overigens niet de eerste keer, want in januari was er ook al een geval van een man die zijn drone niet onder controle kon houden en hem neer liet storten op het gazon van het Witte Huis. Een nog recenter soortgelijk incident is het onbemande luchtvaartuigje dat neerstortte in een stadion waar de U.S. Open plaatsvond.

Gevangenissen

Er zijn drones geweest die geprobeerd hebben om bijvoorbeeld drugs en mobiele telefoons over te brengen naar gevangenissen. Dit is een serieus probleem aan het worden. Het is tot nu toe al in vele plaatsen voorgekomen en er zijn op dit moment nauwelijks middelen om dit tegen te gaan. Drugs-smokkelende-drone-quadcopterDrugs-smokkelende-drone-quadcopter

Vliegtuigen

Ook voor vliegtuigen zijn regels-aan-de-laars-lappende drone bestuurders erg gevaarlijk. Wanneer een drone in de straalmotor van een vliegtuig wordt gezogen, is de kans dat er iets rampzaligs gebeurd aanzienlijk. Tot op heden is dit gelukkig nog niet voorgekomen, alleen bijna-botsing gevallen. Het eerste geval wordt echter wel gevreesd, indien bestuurders zo onzorgvuldig blijven vliegen. Drone-bijna-in-botsing-met-vliegtuigDrone-bijna-in-botsing-met-vliegtuig

Voorzorgsmaatregelen

Om dit soort gevallen te voorkomen worden er ook voorzorgsmaatregelen getroffen. Lockheed Martin en Boeing bieden anti-drone laser wapens aan. Snake River Shooting Product komt ook met een bijzonder alternatief: kogels die specifiek ontwikkeld zijn om drones mee uit de lucht te knallen. De kans dat je hier ongestraft mee wegkomt is echter niet groot. Op dit moment is het verboden om onbemande luchtvaartuigjes uit de lucht te halen, ook als ze boven je achtertuin rond aan het zwermen zijn. Verwacht wordt dat je de politie belt en hen het af laat handelen. Boeing-laser-anti-drone-quadcopterBoeing-laser-anti-drone-quadcopter

Drone hobbyisten

Deze incidenten zorgen voor enorme hoofdpijn bij de echte drone liefhebbers die zich wel aan de regels houden. Zij zijn namelijk, zeer begrijpelijk, bang dat er hierdoor een scherpere regelgeving voor de onbemande luchtvaartuigjes komt, ten nadele van de drone hobbyist.

Chris Anderson

Volgens Chris Anderson, CEO van 3D Robotics, is dit echter allemaal niet nodig. Door middel van Geo-Fencing software kunnen drones tegengehouden worden voor het vliegen in no-fly zones. Er liggen al voorstellen op tafel bij de FAA voor dit idee. Geo-fence-615x350Geo-fence-615x350

5 Reacties

 1. Dronelover296

  Echt geen drones neerschieten!

 2. Theo

  Dat Geo-Fence is wel een handige functie lijkt me!

 3. Hermen

  drones van glurende buren heb ik ook liever niet in mijn gezichtsveld.

 4. Dronelover296

  Ja maar neerschieten? Waar denk je dat die dan terecht komt? Kan beter naar de politie gaan of de piloot zelf aanspreken!

 5. Nick

  Ik vind als iemand een overtreding begaat (bvb. spioneren bij/boven buren, etc) dat die zelf verantwoordelijk is voor deze overtreding en zich maar aan de (wettelijke & privacy) regelgeving moet houden (anders bergt die maar beter zijn speelgoed op). Een persoon heeft het recht zijn privé-terrein de bewaken/beschermen, dus ja, drones uit de lucht halen (maar niet met een wapen) kan voor mij. Naar de piloot stappen?...dat lijkt mij niet realistisch gezien we niet (of meestal niet/altijd) weten wie de bestuurder is... De politie staat tevens blok qua onderzoek gezien ze (in België) dan niet naar de "vermoedelijke" bestuurder mogen gaan of tenminste opvragen/bevragen of deze persoon wel degelijk een drone bezit. De wetgeving is hierrond dus absoluut niet bindend/sterk genoeg ontwikkeld.

Plaats een reactie