Vliegtuigfabrikant Boeing brengt binnen 2 jaar een Compact Laser Weapon System (CLWS) op de markt. Dit laserafweergeschut van compact formaat is gemaakt om een einde te maken aan drones op plekken waar zij niet mogelijk vliegen, bijvoorbeeld in de buurt van vliegvelden. Boeing's laserwapen kan met een straal van 2 kW binnen 2 seconden een ongewenste drone uit de lucht schieten. boeing_drone_laserkanon.

Effectieve laserstraal

De dronevernietigingsinstallatie van Boeing brandt binnen 2 seconden een gat in de romp van een klein onbemand vliegtuigje. Dankzij de krachtige infraroodlaser van 2 kW en grote nauwkeurigheid van slechts enkele centeimeters hebben ongewenste drones geen schijn van kans. Op wat voor afstand de laser effectief opereert is niet bekend, maar volgens de Amerikaanse vliegtuigfabrikant kan elke drone onschadelijk gemaakt worden zodra deze met een verrekijker waar te nemen is. boeing_trackt_drone_met_laserkanonboeing_trackt_drone_met_laserkanon

Elektriciteit, Xbox 360 controller en laptop

Met name het compacte formaat van het laserkanon is opmerkelijk te noemen. Het systeem is in 4 koffers te vervoeren en kan door 2 mensen in enkele minuten worden aangesloten. Daarnaast is het systeem eenvoudig te besturen met een Xbox 360 controller en een laptop. Na de set-up heeft men enkel een 220V stopcontact nodig om de CLWS aan de praat te krijgen. Daarnaast is het apparaat volgens Boeing zeer onderhoudsarm en duurzaam. Hoeveel de laserinstallatie van Boeing gaat kosten is overigens nog niet bekend.

Toename ongewenste drones

Het nieuwe systeem van Boeing werd afgelopen week getest in Nex Mexico, USA. Boeing's laserkanon is een antwoord op de vraag naar effectief afweergeschut tegen ongewenste drones. Er zijn meerdere situaties waarbij het uitschakelen van een drone gewenst is. Zo maken overheden zich zorgen over mogelijke terroristische aanslagen met drones en ondervinden luchtverkeersleiders en piloten steeds meer hinder van drones in de buurt van vliegvelden.

Incidenten

Dat ongewenste drones in de buurt van vliegvelden voor steeds meer problemen zorgen blijkt uit het toenemende aantal nieuwsberichten. Zo maakte de Amerikaanse FAA medio augustus bekend dat het aantal drone waarnemeningen door piloten het afgelopen jaar fors is gestegen. Eerder deze maand botste er in Israël bijna een toestel van Brussels Airlines met een drone.

0 Reacties

    Plaats een reactie