In de strijd tegen ongewenste drones heeft het Amerikaanse bedrijf Battelle Innovations de DroneDefender ontwikkeld. De DroneDefender is een luchtbuks-achtig apparaat dat dankzij het gebruik van radiogolven drones onschadelijk kan maken. De drones storten niet neer; dankzij de verstoring van de radiogolven denkt de drone dat hij zich te ver van de controller begeeft waardoor deze automatisch terugkeert naar zijn thuisbasis.

DroneDefender

Terwijl sommige mensen kiezen voor drastische maatregelen, heeft Battelle Innovations uit Ohio een wat drone-vriendelijkere manier gevonden om ongewenste UAV's te weren. Dankzij de DroneDefender kunnen drones binnen een straal 400 meter onschadelijk worden gemaakt zonder deze uit de lucht te knallen. Het anti-drone apparaat weegt nog geen 5 kilo en kan binnen 0,1 seconden na het opstarten radiogolven afvuren. Daarnaast kan de DroneDefender maar liefst 5 uur achter elkaar opereren, waardoor deze zeer geschikt is voor gebruik door militaire instanties en overheden.

Verstorende radiogolven

Door het versturen van radio-impulsen kan de DroneDefender vijandige drones binnen een straal van 400 meter uitschakelen. Deze pulsen onderbreken het communicatiesysteem van de drone, waardoor deze denkt buiten het bereik van de controller te zijn. Het veiligheidssysteem van de drone slaat vervolgens aan zodat deze in de lucht blijft zweven, zich langzaam voorbereid om te landen of naar haar thuisbasis zal terugkeren. Aangezien de DroneDefender de communicatie met de controller verstoort, kan deze ook detonatie (denk bijv. aan het afvuren van een bom) en andere functies die op afstand worden bestuurd voorkomen.

Niet voor consumenten

Het is de bedoeling dat de DroneDefender vanaf volgend jaar verkocht gaat worden. Battelle Innovations geeft aan dat er al verschillende federale instanties interesse hebben getoond in het anti-drone wapen. Ook andere overheidsinstanties, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten, komen in aanmerking voor de aankoop van een DroneDefender. De DroneDefender maakt momenteel gebruik van frequenties die worden gecontroleerd door de FCC (Federal Comunications Commission) waardoor deze niet geschikt is voor consumenten. dronedefender_antidronewapendronedefender_antidronewapen

Anti-drone systemen

Er zijn naast het bedrijf uit Ohio al vele andere bedrijven bezig met de ontwikkeling van een anti-drone wapen. Zo werkt vliegtuigfabrikant Boeing aan een laserkanon genaamd Compact Laser Weapon System. De bedrijven Blighter, Enterprise en Chess Systems werken samen aan een stoorzender die drones binnen een straal van 8 kilometer kan weren. Er wordt in de Verenigde Staten nog volop gediscussieerd of consumenten zelf voor eigen rechter mogen spelen wanneer zij in aanraking komen met een ongewenste drone. Snake River Shooting Products uit Idaho speelt op Amerikaanse wijze al in op de angst voor privacy-schendende drones en biedt speciale anti-drone kogels voor consumenten.

0 Reacties

    Plaats een reactie