Het voorstel van PVV fractieraadslid Vincent Bosch uit Tholen om drones in te gaan zetten voor het opsporen van drugslaboratoria gaat voorlopig niet door. Dat geeft de burgemeester van de Zeeuwse stad aan in een reactie.

Voorstel

De leider van de PVV fractie in Tholen, Vincent Bosch, stelde afgelopen januari voor om als gemeente drones in te gaan zetten om het opsporen van drugspanden effectiever te maken. Na beraad heeft burgemeester Ger van de Velde - De Wlde nu laten weten dat dit voorlopig nog niet aan de orde is.

Ontbrekende wetgeving

"Ik heb de inzet van drones eerder al een keer aangekaart bij de politie. Er is alleen nog geen beleid bij de politie voor de inzet van drones. Landelijk draait er wel een pilot met drones die ingezet worden bij grotere verkeersongevallen. Drones kunnen echter vanwege het ontbreken van wetgeving en beleid nog niet ingezet worden bij de opsporing van kwekerijen en drugslaboratoria", brengt de burgemeester naar buiten.

Lokaal PVV-plan inzet drones voor opsporen drugspanden vindt geen doorgang

Strenge regels

"Agenten op straat zouden het liefst een drone in de kofferbak van hun surveillanceauto hebben, en deze zo de lucht insturen. Maar dat kan niet", vertelt woordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke Politie. "Als de politie met een drone wil vliegen, wordt dat als bedrijfsmatig gezien. De regels zijn heel streng." De politie is namelijk net als particulieren gebonden aan regels. Ook zij mogen alleen overdag vliegen en niet over bebouwing of mensen.

Helikopter

Hennepkwekerijen worden volgens Kraszewski wel al regelmatig gevonden met een helikopter die uitgerust is met een warmtecamera, maar dat is nooit met opzet. "Ze vliegen namelijk niet om er naar te zoeken. Maar zien ze onderweg een huis met een dak dat oplicht, dan geven ze dat door." In het verleden zijn er volgens de politiewoordvoerder op deze manier meer dan honderd kwekerijen ontmanteld.

Lokaal PVV-plan inzet drones voor opsporen drugspanden vindt geen doorgang

Toekomst

Het is in de toekomst niet ondenkbaar dat drones met warmtecamera de plaats van zo'n helikopter zullen gaan innemen als het gaat om het traceren van hennepkwekerijen. De wetgeving is namelijk altijd in beweging. Zo mogen in Amerika drones binnenkort al boven gebouwen en mensen vliegen, mits er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen worden. Voor Europa staat de nieuwe Europese droneregelgeving op het programma.

0 Reacties

    Plaats een reactie