Zowel voor commerciële als recreatieve dronepiloten belooft 2019 een spannend jaar te worden. Naar verwachting zullen halverwege het jaar namelijk nieuwe Europese droneregels van kracht gaan worden. Wat betekent dit voor jou als dronepiloot?

Europese regels

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft een overzicht gepresenteerd van nieuwe Europese regels voor dronegebruikers. Nu heeft elk EU-land eigen regels. Tussen april en juni volgend jaar gaan ze in.

Medio 2019 nieuwe Europese regels voor drones

Chip

De regels beginnen met de veiligheid van het luchtruim. Om deze te waarborgen mogen drones nog steeds niet hoger dan 120 meter vliegen. Nieuw is dat drones in de plannen van EASA een ingebouwde chip krijgen. Die moet voorkomen dat ze in verboden gebieden terechtkomen, zoals vliegvelden. Je drone moet je als recreatieve gebruiker nog steeds ten alle tijden in het zicht houden. Voor Nederlandse dronepiloten verandert er voorlopig dus nog niet veel, maar nu regels op Europees niveau gelijk worden getrokken levert dit wel minder verwarring op bij vliegen in het buitenland.

Nederland

Om aan de nieuwe Europese regelgeving te voldoen kan het zijn dat Nederland bestaande regels moet aanpassen. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven is het bijvoorbeeld helemaal verboden om met drones te vliegen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is positief over mogelijke aanpassingen, maar ook nog wat voorzichtig. "Laten we eerst meer ervaring opdoen. Drones moeten veilig zijn, zodat ze niet uit de lucht vallen. En de privacy van mensen moet gewaarborgd zijn,'' aldus Van Nieuwenhuizen.

Medio 2019 nieuwe Europese regels voor drones

EASA

De regels zijn opgesteld door de EU-afdeling die over luchtvaartveiligheid gaat, de EASA. Doel van de EASA is het veilig houden van het luchtruim, maar als het aan voorman Patrick Ky ligt, passen drones en drone-integratie prima in dat plaatje. "Als je te weinig regels hebt dan breng je de privacy en veiligheid in het geding, maar als je teveel regels hebt dan kill je de business. De uitdaging is het vinden van een balans", zo vertelde hij onlangs tijdens de opening van de Amsterdam Drone Week 2018.


Foto: Amsterdam Drone Week

0 Reacties

    Plaats een reactie