De drone-vluchten bij Gatwick zijn mogelijk uitgevoerd door een medewerker of oud-medewerker van de luchthaven. Dat schrijft de Britse krant The Times op basis van nieuwe aanwijzingen en getuigenenverklaringen verzameld door de Britse politie.

Gatwick

De politie heeft nieuwe aanwijzingen verzameld over de identiteit van de dronepiloot die Gatwick Airport ontregelde met zijn drone-vluchten. De drone vloog in december verschillende keren over Gatwick. Hierdoor lag het vliegverkeer twee dagen stil en werden 140.000 reizigers gehinderd. Luchtvaartmaatschappij Easyjet verloor miljoenen.

Drone-vluchten Gatwick Airport mogelijk uitgevoerd door medewerker

Insider

De autoriteiten vermoeden dat de drone zich regelmatig achter verschillende gebouwen 'verborg', waardoor het apparaat uit het zicht bleef van legerdrones die werden ingezet om hem op te sporen en te vernietigen. "Dat wekt de indruk dat er iemand achter zit die Gatwick goed kent, iemand die daar heeft gewerkt", zegt de bron in de Britse krant The Times.

Meerdere drones?

Volgens andere bronnen zou het mogelijk zelfs gaan om twee drones. Deze zouden afwisselend en uit het zicht worden opgeladen. Deze theorie sluit aan bij getuigenverklaringen waarin gesproken wordt over 'verschillende kleuren lichten' op de drone. Er zijn echter nog geen tastbare sporen gevonden die wijzen op meerdere drones.

Drone-vluchten Gatwick Airport mogelijk uitgevoerd door medewerker

Zelfgebouwd

Uit onderzoek blijkt verder dat de drone waarschijnlijk door iemand zelf is gebouwd, of dat een bestaand model is aangepast. Alle moderne drones zijn uitgerust met geofencing, waardoor ze niet in de buurt van vliegvelden kunnen komen. De gebruikte drone kon niet alleen zonder problemen op Gatwick Airport vliegen, maar was ook onzichtbaar op de radar.

Onderzoek

De politie heeft inmiddels in totaal 130 ooggetuigen gehoord en 1100 adressen bezocht om informatie te verzamelen. Ondanks dit grootschalige onderzoek blijven concrete resultaten vooralsnog uit. Een verdachte is nog niet gevonden. Eerder werden er wel een man en een vrouw onterecht gearresteerd.

0 Reacties

    Plaats een reactie