Dronefabrikant DJI heeft bezwaar aangetekend tegen een video van de Universiteit van Dayton waarbij een drone forse schade aanricht aan een vliegtuigvleugel. Volgens DJI is het onderzoek niet realistisch en voornamelijk bedoeld om sensatie te schoppen. Het bedrijf dreigt stappen te ondernemen.

Stof

Een video die recent veel stof deed opwaaien is die van de Universiteit van Dayton, waarbij onderzoekers een DJI Phantom 2 op hoge snelheid laten botsen met een vliegtuigvleugel. De PR-afdeling van DJI heeft de video inmiddels ook gezien en is er op zijn zachtst gezegd niet over te spreken. Het Chinese bedrijf komt met een uitgebreide reactie waarin de video kritisch wordt neergesabeld -en eist een rectificatie.

Onrealistisch

Het belangrijkste kritiekpunt van DJI is dat de snelheden waarop de objecten met elkaar botsen veel hoger liggen dan mogelijk is. De onderzoekers zijn namelijk uitgegaan van een vliegtuig dat vliegt op topsnelheid en een DJI Phantom 2 drone die veel sneller gaat dan de 33.5 km per uur die je er uit kan halen. Zelfs als deze snelheid wel haalbaar zou zijn, zou deze in strijd zijn met de richtlijnen van de Federal Aviation Administration (FAA) en dus niet geschikt voor een test die de werkelijkheid zou moeten simuleren, aldus DJI.

DJI eist rectificatie voor 'misleidende' drone vs vliegtuig video

Halve snelheid

De hoogte van het vliegen speelt ook een rol. Een vliegtuig gaat namelijk pas op topsnelheid vliegen wanneer deze een bepaalde hoogte heeft bereikt. Meestal is dat minimaal anderhalve kilometer hoog, ver uit de buurt van wat een drone kan bereiken. Op de hoogtes dat het vliegtuig wel een drone kan tegenkomen, vliegt het volgens DJI ongeveer op de helft van de snelheid waar de onderzoekers vanuit zijn gegaan. Met lagere snelheden zal de impact dus minder zijn dan de onderzoekers doen blijken.

Lichtgewicht

Het gebruikte vliegtuig voor de test, de Mooney M20, is daarnaast ook geen regulier passagiersvliegtuig. Het is veel kleiner, weegt veel minder en heeft ook maar 4 zitplaatsen aan boord. Het is daarbij eerder te vergelijken met een lichtgewicht sportvliegtuig. In de communicatie van de onderzoekers -een blogpost genaamd 'Risk in the Sky?'- wordt wél geïnsinueerd dat het om een reëel gevaar gaat inzake het luchtruim en passagiersvliegtuigen. Dat strookt volgens DJI niet met de realiteit.

DJI eist rectificatie voor 'misleidende' drone vs vliegtuig video

Ontbrekende data

Opvallend is dat de University of Dayton Research Institute (UDRI) de exacte methodologie van de test en daaruit voortvloeiende data nog niet openbaar gemaakt heeft. Gerespecteerde onderzoeksbureaus die de veiligheid in het luchtruim onderzoeken, zoals ASSURE, doen dat wel. Daarbij is het volgens DJI ook gebruikelijk dat er meerdere tests plaats vinden en dat er rapporten geschreven worden met inzichtelijke methodes en data.

Misleiding

De conclusie van DJI is onverbiddelijk: de onderzoekers zouden het publiek misleiden om aandacht te genereren en promoten een angstbeeld voor drones. De dronefabrikant eist dan ook dat de onderzoekers hun blogpost en video verwijderen. Daarnaast dienen zij een rectificatie te publiceren en deze door te sturen naar alle media die de video gedeeld hebben. De onderzoekers van UDRI hebben ten tijde van het schrijven van dit bericht nog niet gereageerd.

DJI eist rectificatie voor 'misleidende' drone vs vliegtuig video

0 Reacties

    Plaats een reactie