Heb je jezelf ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als je met een drone tegen een vliegtuig aan zou vliegen? Onderzoekers van de Dayton Universiteit vonden dit ook een spannend idee en gingen aan de slag.

Experiment

Onderzoekers van de Amerikaanse Dayton Universiteit hebben een test uitgevoerd waarbij een drone tegen een vliegtuig aanbotst. De universiteit in het Amerikaanse plaatsje voert vaker luchtvaartgerelateerde experimenten uit. Omdat drones steeds populairder worden hebben ze dit nu ook voor het eerst met een consumentendrone gedaan.

Wat gebeurt er wanneer een drone een vliegtuig raakt?

Scenario

"We wilden demonstreren wat de gevaren en potentiële risico's zijn voor het vliegtuig, vertelt Kevin Poorman, een van de onderzoekers in een video. "Er is eigenlijk nog vrijwel geen data te vinden over dit scenario". Een scenario dat met de toenemende drukte in het luchtruim steeds meer kans heeft om uit te komen.

DJI Phantom 2

Voor de test werd door de onderzoekers een gouwe ouwe van stal gehaald: de DJI Phantom 2. Deze klassieker is voor dronebegrippen inmiddels al aardig op leeftijd, maar was natuurlijk een stuk vriendelijker voor de portemonnee van de onderzoekers.

Video

In de onderstaande video is te zien hoe het onderzoek is verlopen:


Conclusie

Je zou wellicht verwachten dat de drone direct uit elkaar valt in duizenden stukjes, maar niets is minder waar. Het gevaarlijke, aldus de onderzoekers, schuilt hem juist in het feit dat de drone de vleugel doorboort. Dat betekent dat de vleugel niet alleen extern schade oploopt, maar juist ook intern. De conclusie is dus dat een kleine, verdwaalde drone hoog in de lucht een stuk gevaarlijker dan je in eerste instantie zou denken.

Reactie DJI

De PR-afdeling van DJI heeft in een reactie laten weten dat ze ernstige twijfels hebben over de betrouwbaarheid en validiteit van het onderzoek. De Chinese dronefrabrikant eist dat de video en het onderzoek offline worden gehaald. Op het moment van schrijven heeft de universiteit nog niet gereageerd.

0 Reacties

    Plaats een reactie