De gemeente Enschede en DJI hebben een overeenkomst gesloten over het opleiden van brandweer- en ambulancepersoneel. Op drone testlocatie Space53, het voormalig vliegveld Twente, gaat de Chinese drone-fabrikant vliegles geven aan brandweerlieden en ambulancepersoneel.

DJI, de grootste dronefabrikant ter wereld, wil in Enschede hulpverleners leren vliegen met drones, zo meldt RTL Z. Drones kunnen in gevaarlijke situaties een ondersteunende rol bieden aan brandweer- en ambulancepersoneel. DJI ondertekent vandaag een samenwerking met de gemeente Enschede voor een trainingsprogramma voor reddingswerkers op het voormalig vliegveld Twente.

Interessante locatie

Volgens wethouder Patrick Welman van gemeente Enschede heeft DJI voor drone testlocatie Space53 gekozen vanwege de talloze oefenmogelijkheden. "De regelgeving rondom drones is heel ingewikkeld. Een voormalig vliegveld erg interessant, want het is een controleerbare omgeving met de juiste voorzieningen", zegt Welman tegen RTL Z. De brandweer in Enschede test al met drones op kleine schaal. Wethouder Welman hoopt dat de samenwerking tussen DJI en de Gemeente Enschede het niveau van drone-reddingswerkers omhoog tilt.

DJI gaat vliegles geven aan hulpverleners op testlocatie Space53

Lange termijn samenwerking

Het is de bedoeling dat DJI voor een langere periode betrokken blijft bij testlocatie Space53. Het gaat dus niet om een eenmalige cursus, maar een samenwerking voor de lange termijn. Patrick Welman geeft aan dat de komst van DJI naar Enschede nu al 'tientallen banen oplevert'. Op de lange termijn moet de drone testlocatie Space53 zelfs honderden mensen aan werk helpen.

Lobby voor Space53

De samenwerking tussen DJI en de gemeente Enschede is onderdeel van een sterke lobby voor de drone testlocatie, dat in september 2016 in gebruik is genomen op het oude vliegveld Twente. Eerder sloot telefoonfabrikant Nokia al een overeenkomst in Enschede om een verkeersmanagmentsysteem te testen. Ook locaties van Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en het ROC Enschede zitten op het terrein./p>

Bron: RTL Z

0 Reacties

    Plaats een reactie