Gisteren is het Space53 terrein officieel geopend voor het testen met drones. Zowel dronefabrikanten als softwaredevelopers kunnen op het terrein in Twente terecht voor het testen van hun drones en drone-gerelateerde technieken. Het oude vliegveld Twente is omgebouwd tot testlocatie voor drones en werkt o.a. samen met de Technische Universiteit Twente en Nokia, dat het terrein gebruikt voor het testen van een verkeersregelsysteem voor drones.

Opening Space53

Op 26 september is de drone testlocatie Space53 officieel geopend. Het oude vliegveld van Twente is omgedoopt tot de Nederlandse testlocatie voor drones. De officiële vergunningen zijn nog niet binnen, maar de organisatie heeft er vertrouwen in dat dit snel gebeurd . ‘Er moet gewoon een heleboel voor het eerst uitgezocht worden, en dat kost tijd’, aldus Nico Nijenhuijs van het bedrijf Clear Flight Solutions, de makers van Robird en partner van Space53.Drone testlocatie Space53 Twente officieel geopend

Faciliteit

Het testcentrum vlakbij Enschede bestaat uit ongeveer 500 hectar en is omringd door bos. De faciliteit is voor bouwers van drone-gerelateerde soft-en hardware om testen uit te kunnen voeren in een groot gebied zonder overlast te veroorzaken. “Iedereen moet hier straks kunnen langskomen met een experimentele drone en meteen in staat zijn vliegoefeningen te doen” , vertelt Nico Nijenhuijs


Samenwerking Nokia

Op dit moment is Nokia een van de belangrijkste partners van Space53. De samenwerking met de telecom-fabrikant werd vorige week bekend gemaakt. Nokia wil het terrein gebruiken om haar verkeersregelsysteem voor drones te testen. Bij succesvolle resultaten wil Nokia deze systemen inzetten in heel Europa.

Drone testlocatie Space53 Twente officieel geopend

Eerdere drone testen

Ondanks dat de testlocatie gisteren officieel geopend is, zijn er al eerdere drone testen geweest op het terrein. Zo werden de Robird van Clear Flight Solutions al eerder deze maand getest. Ook zijn er op 14 september een aantal counter-drones getest voor de overheid, die ervoor moeten zorgen dat ongewenste drones gemakkelijk uitgeschakeld kunnen worden. Space53 hoopt dat in de toekomst verschillende bedrijven over de gehele wereld in Twente samenkomen om de nieuwste dronetechnologie te testen.

0 Reacties

    Plaats een reactie