Roofvogels zijn kansloos tegenover drones en moeten niet als wapen worden ingezet. Dat stellen valkeniers in reactie op het idee van de nationale politie om vijandige drones met roofvogels te bestrijden. De dieren zijn te langzaam en lopen de kans geamputeerd te worden, zo meldt De Stentor.

Valkenier

Valkenier Tula Stapert uit Voorst is op Facebook een actie begonnen om dit gebruik van roofvogels tegen te houden. Ze noemt het ‘amateuristisch’ dat de politie geen advies heeft ingewonnen bij de valkerij. Het Nationaal Overleg Valkerij Organisaties schrikt ook van het plan en beraadt zich op een passende actie.

Demo video

Een demonstratievideo met een jonge zeearend maakte vorige week wereldwijd de tongen los. Overheden maken zich grote zorgen, omdat de steeds goedkoper wordende en moeilijk te ontdekken drones ideale instrumenten zijn voor terroristen. Een gepaste oplossing is er tot op heden nog niet. vlak-roofvogel-valkenier-eaglesvlak-roofvogel-valkenier-eagles

Onderzoeksfase

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is samen met de nationale politie en de Koninklijke Marechaussee een project begonnen dat bruikbare tegenmaatregelen moet opleveren tegen de inzet van drones door kwaadwillende. Voor de onderzoeksfase is 1,75 miljoen euro uitgetrokken. Het experiment met roofvogels maakt hier overigens geen deel van uit.

Te langzaam

Volgens valkeniers zijn arenden te langzaam voor drones en kunnen ze zonder thermiek hooguit 50 meter vliegen. Bovendien raken ze volgens kenners gefrustreerd als ze hun prooi missen. Dan kunnen ze mensen aanvallen. De nagels van een arend zijn lang genoeg en de klauwen sterk genoeg om een kinderhoofd te doorboren, zo waarschuwen de valkeniers.

Tweede Kamer

In een geheim overleg wordt de Tweede Kamer op 1 maart 2016 tussentijds bijgepraat over het project. De kamerleden krijgen dan onder meer details te horen over de systemen die vier bedrijven aan het ontwikkelen zijn om terreurdrones op te sporen en uit te schakelen.

Drones als wapen

Er zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van afweersystemen tegen drones, zo bestaan er radars die drones opsporen, laserkanonnen die drones uit de lucht kunnen schieten en drones die een vangnet kunnen afschieten behoort zelfs tot de mogelijkheden. anti-drone-defender-laser-gunanti-drone-defender-laser-gun

Angst

De invoering van een nieuwe technologie gaat vaak gepaard met een hoop angst voor het onbekende. Drones zijn inderdaad relatief nieuw, maar terroristen kunnen al sinds jaar en dag gebruik maken van modelvliegtuigen voor het plegen van terroristische aanslagen. Het wordt tijd dat men kijkt naar alle voordelen die drones de mens kan brengen en niet naar die dingen er allemaal mis zouden kunnen gaan.

0 Reacties

    Plaats een reactie