Marktleider DJI lanceerde recent een nieuw platform, speciaal gericht op overheden, die de veiligheid van data opgeslagen op drones dient te garanderen. Deze zogenaamde Government Edition-firmware voegt daarvoor een aantal nieuwe features en beperkingen toe.

Government Edition

Dronefabrikant DJI heeft een nieuw platform gelanceerd om DJI drones veiliger te maken. Deze firmware gaat door het levens als de ‘DJI Government Edition’ en brengt extra beveiligingsmogelijkheden met zich mee. De dienst is met name gericht op overheidsinstellingen. Het lijkt daarbij een reactie te zijn op de beschuldigingen van spionage die de Amerikaanse overheid vorige maand adresseerde aan het Chinese bedrijf.

Data-opslag

De Government Edition houdt in dat alle data die met de drone wordt verzamel ook op de drone blijft. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk foto's en video's, maar denk ook aan GPS-gegevens. Hoe DJI dit verzekerd? In de eerste plaats staat de Local Data Mode altijd aan en deze kan niet uitgezet worden. Dergelijke drones hebben dus geen verbinding met internet.

DJI lanceert Government Edition-firmware gericht op overheden

Custom firmware

De Local Data Mode zorgt ervoor dat de drone 'offline' blijft, maar naast deze veiligheidsmaatregel lijkt DJI de drones ook zo transparant mogelijk te willen maken. Custom firmware is namelijk aanwezig en daardoor hebben overheden en andere klanten altijd inzicht in en toegang tot alle instellingen. De firmware kan daarbij aangepast worden om bijvoorbeeld beter samen te werken met eigen, interne systemen.

Anti-diefstal

Een andere maatregel die DJI neemt, richt zich vooral op diefstal. Een drone kan namelijk niet gekoppeld worden aan andere controllers, dan diegene die in de verpakking zit. Zo staan hackers die met een vijandig signaal de drone proberen over te nemen al snel buiten spel. Als laatste wordt een toestel ook niet geactiveerd via de systemen van DJI. Zo weet zelfs DJI niets af van de drone en zijn data, beweert de dronefabrikant.


Zorgen over spionage

Deze Government Edition komt niet zomaar uit de lucht vallen. In mei 2019 sprak de Amerikaanse overheid zich nog bezorgd uit over vermeende spionagepraktijken die men linkte aan Chinese bedrijven, waaronder ook DJI. De drones zouden gevoelige vluchtgegevens sturen naar China, waar het daar door de overheid kan worden geraadpleegd. Het is afwachten of DJI met de nieuwe maatregelen het vertrouwen terug kan winnen.

0 Reacties

    Plaats een reactie