Chinese drones sturen mogelijk gevoelige vluchtgegevens naar hun fabrikanten in China, waar het daar door de overheid kan worden geraadpleegd. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, dat nu een officiële waarschuwing heeft uitgevaardigd.

Homeland Security

Eerder was het telefoonmerk Huawei aan de beurt, maar nu zijn ook de drones van Chinese makelaardij volgens de Verenigde Staten niet helemaal zuiver als het om dataverwerking gaat, met name voor bedrijven. De drones zijn een "potentieel risico voor de informatie van een organisatie", zo meldt de Cybersecurity en Infrastructure Security Agency van Depot Homeland Security (DHS). De producten "bevatten componenten die gegevens aantasten en informatie delen op een server die buiten het bedrijf zelf toegankelijk is."

Zorgen

"De regering van de Verenigde Staten maakt zich grote zorgen over elk technologieproduct dat Amerikaanse gegevens meeneemt naar het grondgebied van een autoritaire staat die haar inlichtingendiensten vrije toegang tot die gegevens verleent", aldus het statement. De overheid benadrukt verder om voorzichtig te zijn bij het kopen van drones uit China en om voorzorgsmaatregelen te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het uitschakelen van de internetverbinding van het apparaat en het verwijderen van beveiligde digitale kaarten.

Amerikaanse overheid waarschuwt voor DJI-drones die gevoelige data zouden doorspelen

Oneens

DJI zelf is het niet eens met de aantijgingen. In een verklaring zegt de dronefabrikant dat het klanten volledige controle geeft over hoe hun gegevens worden verzameld, opgeslagen en verzonden. "Bij DJI is veiligheid de kern van alles wat we doen en de veiligheid van onze technologie is onafhankelijk geverifieerd door de Amerikaanse overheid en toonaangevende Amerikaanse bedrijven. Klanten zijn daarnaast vrij om de voorzorgsmaatregelen van DHS op te volgen."

Verbod

Het is niet voor het eerste dat DJI-drones in opspraak zijn in Amerika. Zo werd in 2017 een verbod op het gebruik van DJI-drones uitgevaardigd binnen het Amerikaanse leger. Daarin werd DJI beschuldigd van het delen van kritieke infrastructuur en wetshandhavingsgegevens met de Chinese overheid. Recent tekende Donald Trump een executive order die bedrijven verbiedt gebruik te maken van het eveneens Chinese telecombedrijf Huawei voor vergelijkbare redenen.

0 Reacties

    Plaats een reactie