Veel drones vliegen momenteel ongecontroleerd door Zwitserland en vaak ook ongemerkt. Dat is inmiddels ook doorgedrongen tot de Zwitse autoriteiten en die willen daar zo snel mogelijk een einde maken. Verplichte drone-registratie en een nieuw soort trackingsysteem moeten vanaf 2020 uitkomst bieden.

Registratie

De Zwitserse overheid schat dat er de afgelopen jaren meer dan 100.000 drones zijn verkocht, waar het op dit moment weinig grip op heeft. Het Zwitserse federale bureau voor burgerluchtvaart wil daarom dronepiloten in de nabije toekomst verplichten zichzelf en hun apparatuur te registreren. Dat meldt een woordvoerder van het Zwitserse ministerie aan de krant NZZ am Sonntag.

Aanpassing

Plannen voor een drone-registratie zijn al sinds 2017 in behandeling, mede als gevolg van de toenemende populariteit van drones. Als toevoeging op de registratie ontwikkelt de overheid ook een systeem om drones in real-time te monitoren.

Zwitserland wil meer grip op drones met registratie- en trackingsysteem

Skyguide

De Zwitserse overheid werkt samen met externe partijen om het gat op het gebied van drone-regulering te dichten. Skyguide, een in Genève gevestigde luchtvaartnavigatiedienstverlener, is onlangs begonnen met het testen van een nieuwe bewakingssysteem voor de lucht boven de steden Genève en Lugano. Het systeem van Skyguide, U-Space, laat drone-piloten hun vluchtplan uploaden via een app. De piloten ontvangen daarna een akkoord óf een verzoek om hun route te wijzigen op basis van bestaande wetgeving. Zo worden de drones van de piloten als het ware zichtbaar op een digitale snelweg.

Opgeruimd luchtruim

Met het testen van Skyguide loopt Zwitserland voor op de nieuwe plannen voorEuropese droneregels. Om de techniek landelijk in te voeren voor zowel recreanten als professionals, zullen er aanpassingen moeten worden gedaan bij de productie van drones. Het systeem en de registratie moeten er samen voor zorgen dat het Zwitserse luchtruim weer georganiseerd en overzichtelijk wordt.

Gatwick-situatie

Vliegen met een drone onder normale omstandigheden wordt in Zwitserland grotendeels getolereerd. Drones die minder wegen dan 30 kilogram mogen er zelfs vrij rondvliegen. Het ontbreken van een registratiesysteem maakt het echter moeilijk om roekeloze piloten te identificeren en vervolgen. "Het kan mis gaan en dan kunnen we ons zomaar in dezelfde situatie bevinden als Gatwick en het luchtruim moeten sluiten", zei de communicatiedirecteur van Geneva Airport.

0 Reacties

    Plaats een reactie