De Europese Commissie heeft ingestemd met een voorstel voor technische eisen voor nieuwe drones. Dit voorstel beschrijft verplichtingen voor zowel dronevliegers als voor de dronefabrikanten. De regels moeten uiteindelijk de veiligheid van dronegebruik vergroten.

Technische eisen

Om de Europese dronesector verder te ontwikkelen is de Europese Commissie akkoord gegaan met een voorstel om technische eisen voor drones aan te scherpen. Het moet voor handhavers makkelijker worden om eigenaren van drones te identificeren en drones moeten standaard voorzien worden van geofence technologie.

Identificatienummer

Wanneer de technische eisen ingevoerd worden, vermoedelijk 2020, dan moeten drones verplicht worden uitgerust met een identificatienummer, zodat op afstand bepaald kan worden waar een specifieke drone zich bevindt en wie de eigenaar is. Ook komt er een beperking van de vlieghoogte, regels over de situatie dat de verbinding met de drone wegvalt en regels over geofencing.

EU Commissie gaat akkoord met voorstel technische eisen drones

Gewichtsklassen

Wanneer de nieuwe regels actief worden, zullen er ook vijf verschillende maximale gewichtsklassen worden ingesteld. 250 gram, 900 gram, 4 kilogram, en twee 25-kilogram klassen. De meeste drones mogen dan niet boven de 120 meter vliegen en vereisen geofencing. Drones tot 250 gram vallen hier niet onder. Wel mogen drones in de lichtste gewichtsklassen niet verder dan 50 meter van de piloot komen.

Veiliger dronegebruik

De EU-commissaris van Transport, Violeta Bulc, ziet dat huidige goedkeuring essentieel is voor de verdere ontwikkeling van de Europese dronesector. Samen met nog andere veranderingen in de regelgeving moet dit er uiteindelijk voor zorgen dat dronesgebruik in Europa veiliger wordt.

Bron: European Commission

0 Reacties

    Plaats een reactie