De Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) waarschuwt voor meerdere drones van de Chinese fabrikant DJI met technische defecten. De toestellen kunnen hierdoor zelfs neerstorten.

Meldingen

Aanleiding is een bericht van de Britse luchtvaartautoriteit. Zij ontving meldingen van zes DJI Matrice 210-drones die oncontroleerbaar werden en neerstortten. Men vermoed dat het probleem gelokaliseerd is bij één van de motoren. Dit motorprobleem zorgt ervoor dat het toestel niet langer in de kucht kan blijven.

Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwt opnieuw voor defecten meerdere DJI drones

Advies

Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) neemt geen risico en waarschuwt ook Nederlandse dronepiloten. De inspectie adviseert piloten om bij het gebruik van zowel de Matrice 210 als de Matrice 200-drone horizontaal minstens 25 meter van de het toestel verwijderd te blijven. Dit sluit aan bij de huidige wetgeving, maar er zijn professionele gebruikers die hier een ontheffing voor hebben gekregen. Deze ontheffingen worden ondanks de waarschuwing niet geschorst.

Eerder gewaarschuwd

Het is niet de eerste keer dat er defecte exemplaren van de DJI Matrice-serie in omloop zijn. In november 2018 waarschuwde de IL&T ook voor vliegen met de DJI Matrice 200. Toen betrof het een accuprobleem. Twee soorten batterijen bleken toen in gebreke, waardoor de drones ook uit de lucht konden vallen. DJI reageerde toen snel met een firmware update.

0 Reacties

    Plaats een reactie