De Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwt gebruikers van bepaalde DJI drones dat er gebrekkige accu's in omloop zijn. Deze accu's zouden ervoor zorgen dat drones zonder pardon uit de lucht komen vallen. Het euvel is middels een firmware update van DJI inmiddels verholpen.

Uit de lucht

De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport komt met een waarschuwing voor gebruikers van bepaalde DJI drones. Het gaat om de DJI Matrice serie en de DJI Inspire 2. Volgens de inspectie zijn bepaalde accu's van de Chinese marktleider onveilig en zelfs gevaarlijk. Drones van gebruikers zouden hierdoor op onverwachte momenten uit de lucht kunnen vallen -met alle schade van dien. Met de nieuwste firmware update is dat gelukkig verleden tijd.

Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwt voor accuproblemen DJI drones

Advies

Het gaat om DJI drones met een accutype van TB50 of TB55. Hieronder vallen de DJI Matrice 200 en de DJI Inspire. IL&T adviseert eigenaren van deze drones om extra waakzaam te zijn tijdens het vliegen en het liefst 50 meter afstand te houden tot objecten, personen en gebouwen. Voor volledige veiligheid adviseert het overheidsorgaan zelfs om voorlopig aan de grond te blijven als een dergelijke accu zich in je drone bevindt.

CAA

De Britse luchtvaartautoriteit CAA (Civil Aviation Authority) publiceerde begin november al een vergelijkbare waarschuwing voor dezelfde types DJI drones. Er werd toen gesproken over een 'klein aantal' gebruikers dat heeft meegemaakt dat hun DJI Matrice 200 plotseling alle stroom verloor en neerstortte, ondanks dat er een werkbaar accupercentage werd weergegeven. Daarop is DJI met een firmware update gekomen. Goed om te weten: de waarschuwing van IL&T is gebaseerd op deze Britse berichtgeving, nog voor de firmware update.

Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwt voor accuproblemen DJI drones

Firmware update

DJI heeft in reactie op berichtgeving een firmware update uitgebracht om de batterijproblemen te verhelpen. De update zorgt voor extra veiligheid. Zo wordt de accu van de drone nu gecontroleerd bij het opstijgen. Als deze kouder is dan 15 graden Celsius kan de drone helemaal niet opstijgen. Daarnaast wordt ook een eventuele afwijking van de laadstatus volgens DJI nu beter gedetecteerd. IL&T adviseert met klem om de firmware update te downloaden en deze eerst te testen alvorens weer de lucht in te gaan.

0 Reacties

    Plaats een reactie