Het Verenigd Koninkrijk verbiedt het gebruik van drones binnen een straal van vijf kilometer rond luchthavens. Vanaf woensdag 13 maart 2019 gaat de regel van start, meldt de Britse krant The Telegraph.

Afstand houden

Dronepiloten in het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf 13 maart 2019 verder afstand houden van luchthavens dan voorheen. De overheid gaat deze maatregel invoeren om de veiligheid en de stabiliteit van het vliegverkeer te waarborgen.

Aanleiding

Aanleiding zijn de de incidenten rond de Londense luchthaven Gatwick in december 2018. Meldingen over drones leidden er destijds toe dat het vliegverkeer dagenlang stil kwam te liggen.

Drones in Verenigd Koninkrijk voortaan verplicht 5km afstand te houden van vliegvelden

Verboden ruimte

Drones mogen op dit moment in het Verenigd Koninkrijk op minimaal 1 kilometer afstand van een luchthaven vliegen. Dat betreft in totaal 1.800 vierkante kilometer aan luchtruim. Dat wordt nu 5 kilometer en die maatregel vergroot de verboden ruimte aanzienlijk naar maar liefst 9.182 vierkante kilometer.

Gatwick-incident

Tijdens het drone-incident op het vliegveld van Gatwick afgelopen december raakten 100.000 reizigers gedupeerd. Er waren één of meerdere drones gespot die het vliegverkeer compleet ontregelden met hun aanwezigheid. Het incident rond de meldingen heeft tot nu toe nog geen verdachte opgeleverd. Het onderzoek loopt nog steeds.

Drones in Verenigd Koninkrijk voortaan verplicht 5km afstand te houden van vliegvelden

Nederland

In Nederland mogen dronepiloten ook niet in de buurt van Schiphol en andere plekken met veel vliegverkeer komen. Niet alleen vliegvelden, maar ook landingsplekken voor politie- en traumahelikopters behoren tot deze zogenaamde no-fly zones. De afstand bedraagt in Nederland niet 5, maar 3 kilometer.

0 Reacties

    Plaats een reactie