Tijdens de dansvoorstelling 'Flirt with Reality' vliegen 12 drones rondom een danser op het podium. De drones zijn geprogrammeerd om zich aan te passen aan de beweging van de danser.

Aanpassen aan de danser

Een choreografie laten uitvoeren door drones is iets dat al vaak is gebeurd zoals de Intel lichtshow, dansende drones tijdens een optreden van rapper Drake of de honderden drones tijdens het optreden van Lady Gaga tijdens de Super Bowl finale. De dansshow 'Flirt with Reality' programmeert echter geen vliegroute in de drone, maar laat deze zich aanpassen aan de danser.

David Middendorp

De dansvoorstelling is een initiatief van David Middendorp (42) die hiervoor de handen ineen heeft geslagen met het Eindhovense bedrijf Sioux LIME. Middendorp wilde dat de danser in de show moet kunnen improviseren en dat de drones zich aan zouden passen aan de bewegingen van de danser, zonder dat de drones tegen elkaar op botsen. Op het begin van de show vliegen de drones nog een vast patroon, maar dat veranderd tijdens de voorstelling waarna de drone reageert op de danser.

Dansshow 'Flirt with Reality' laat dansers dansen met drones

Sioux Lime

Sioux Lime is een bedrijf van wiskundigen dat in 2007 startte op de Technische Universiteit Eindhoven en in 2011 opging in het Sioux-concern. Zij berekenden instructies en schreven software waardoor de drones kunnen vliegen zonder te botsen. Hiervoor zijn veel tests uitgevoerd voor alles goed ging.

Ingewikkelde klus

Erik de Ruijter van Sioux Lime is enthousiast over de voorstelling: "Wij willen ons graag steeds verder ontwikkelen. We hadden meteen al door dat dit wiskundig een hele ingewikkelde klus was. We moeten voor elke drone de routes berekenen, dat is complex. Maar er komt bij dat kunstenaars anders denken. In een dansvoorstelling moet een drone mooi bewegen. Maar wanneer is iets mooi en hoe regel je dat dan?"

Voorstelling

De dansvoorstelling 'Flirt with Reality' is nog tot 2 februari 2019 op verschillende plekken in Nederland te aanschouwen. In de zomer wordt de voorstelling ook in Londen opgevoerd.

Bron: Omroep Brabant

0 Reacties

    Plaats een reactie