Sander Coppens weet ieder jaar indruk te maken met een breed scala aan toffe drone video's. Dat leverde hem in 2016 al een nominatie op en dit jaar is hij terug op het strijdveld met een video over de imposante Oosterscheldekering in Zeeland. Hoog tijd om de fanatieke luchtfotograaf aan de tand te voelen over het verhaal achter deze stijlvolle beelden.

Drone Awards 2018

Tot 31 november 2018 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2018. In de categorieën 'Luchtfotografie' en 'Racing' zijn beide vier video's genomineerd voor de prestigieuze award. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Sander Coppens

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Ik ben werkzaam als zzp'er. Onder de naam XL Creations ontwerp en realiseer ik websites, logo's en huisstijlen, drukwerk en andere reclame-uitingen. En uiteraard maak ik drone video's!"

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"Het leek me tof om webdesign met (drone)video te combineren. Ik heb toen in 2016 een DJI Phantom 3 4K gekocht (met 't idee dat ik 'm na een paar weken wel weer kon verkopen). Maar ik vond 't zo leuk om te doen dat ik 'm heb gehouden. De hobby is daarna een beetje uit de hand gelopen... ;)"

Welke drones heb je in je bezit?

"M'n allereerste was een Hubsan X4 (2014). Die heb ik nog steeds omdat 't grappig is om af en toe binnen te vliegen. In 2016 ben ik begonnen met 't maken van dronevideo's met de DJI Phantom 3 4K. Eind 2016 heb ik die ingeruild voor een DJI Inspire 1 en begin 2018 heeft die weer plaatsgemaakt voor een DJI Inspire 2."

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Vliegen

Hoe vaak ga je op pad om foto's of filmpjes te maken?

"Dat verschilt, maar minimaal 1 keer per week. En ik probeer af en toe op 'drone-vakantie' te gaan en ben dan hele dagen op pad om dronevideo's te maken."

Tijdens welk dagdeel vlieg je het liefste?

"Bij zonsopkomst. 't Licht is dan 't mooist (helemaal als er ook een beetje mist aanwezig is). En vaak is 't dan wat rustiger waardoor je meer ruimte hebt om te vliegen en ongestoord je gang kan gaan. En 's avonds gedurende golden hour is natuurlijk ook perfect om mooie plaatjes.te maken."

Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt tijdens het drone vliegen?

"Ik lette in 't begin te weinig op de status van mijn accu's. Met mijn Inspire 1 kreeg ik vervolgens een battery error terwijl ik boven 't water vloog. Ik kon 'm nog net naar de kant vliegen maar landde vrij hard wat 't einde betekende van mijn (gloednieuwe) Zenmuse X5 RAW camera. Achteraf bleek de accu niet optimaal te zijn (bij Inspire 1 kon je de life indication testen door 5 sec. de knop op de accu in te drukken). Met de accu's van mijn huidige drone ben ik daarom een stuk zuiniger en check ik regelmatig of ze nog in goede conditie zijn."

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Super vet natuurlijk! Ik was al erg blij met mijn nominatie in 2016 en dat ik er nu nog eentje op m'n naam kan schrijven is extra leuk! ;)."

Hoe kwam je op het idee voor deze video?

"De Deltawerken (en met name de Oosterscheldekering) zijn zeer indrukwekkende bouwwerken. 'Het is ook extra mooi om het van bovenaf te zien omdat je dan pas een idee krijgt hoe groot ze eigenlijk zijn en wat voor kracht er achter al dat water zit. "

Hoe was het om deze keer te vliegen bij de Oosterscheldekering?

"Het weer viel een beetje tegen. Het licht was lastig en ik had daardoor aardig wat moeite om de instellingen hier goed op af te stemmen. Voor mijn gevoel is de kleurbalans (ondanks aardig wat knutselen in DaVinci Resolve) nog steeds niet helemaal wat 't zou moeten zijn."

Het is de tweede keer dat je de Oosterscheldekering met je drone in beeld brengt. Vanwaar de keuze om juist hier nog een keer te filmen?

"Het is lastig te zien in mijn eerste video, maar ik heb deze gemaakt met windkracht 6. Die shots zijn dus allemaal op grote (veilige) afstand genomen met één lens. Inmiddels heb ik meerdere lenzen dus 't leek me mooi om eens te kijken of ik daardoor wat mooiere close-up shots kon maken."

Welke hardware en software heb je gebruikt voor het editen van de video?

"Met m'n DJI Inspire 2 film ik in ProRes formaat. Vanuit mijn werkzaamheden als designer werk ik op een Apple Mac Pro met gelukkig genoeg power om ook 4K video zonder problemen te colorgraden/bewerken/monteren. Software die ik hiervoor gebruik is Davinci Resolve (colorgrading), Adobe Premiere (editing), After Effects (voor effects) en Illustrator/Photoshop voor alles daartussenin. Daar ben ik wel een goede avond mee zoet geweest!"

Waren er nog bijzondere omstandigheden tijdens het opnemen van de video?

"Ik heb eigenlijk best wel getwijfeld of ik de video wel moest publiceren! Ik ben nog steeds niet zo tevreden over de kleuren en de muziek. Maar ik ben blij dat ik 'm uiteindelijk wel heb gepubliceerd ;)."

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Online

Welke luchtfotografie websites bezoek je regelmatig?

"Drones.nl, Airvuz, Dronewatch en de Facebookgroep Dronefotografie en -video."

Welke luchtfotografen moeten we allemaal gaan volgen op social media?

"De dronevideos die Devinsupertramp regelmatig maakt vind ik super vet! Daarnaast volg ik ook veel Nederlandse dronevliegers zoals DroneHeroes, Droning Dutchman, Edwin Haighton, Roy Visser, Tim Burgmeijer, Dutch Droneflights, Jelte Keur en Wiebe de Jager."

Professioneel

Hoe kijk jij aan tegen de huidige drone regelgeving als professioneel luchtfotograaf?

"Het is jammer dat de mogelijkheden (ook al beschik je over een ROC-L) zo beperkt zijn. Zo heb ik al heel wat aanvragen (voornamelijk hier in Brabant) van bedrijven en evenementen moeten afwijzen omdat de locatie net 100 meter binnen CTR-gebied valt of omdat er boven gebouwen/mensen gevlogen moet worden. Vaak hoef je maar 10 meter hoog te vliegen en op die hoogte heb ik nog nooit een vliegtuig voorbij zien komen."

Toekomst

Wat voor video's kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

"Ik hoop nog veel mooie dronevideo's uit binnen- en buitenland!"

Op welke unieke locatie zou jij nog eens willen vliegen?

"Ik wil nog een keer boven (of misschien beter naast) een actieve vulkaan vliegen. Ik ben net in Ijsland geweest en hoopte dat er eentje zou uitbarsten, maar helaas ;). Verder heb ik plannen om nog naar Noorwegen en Schotland te gaan om daar te vliegen"

Heb je nog tips voor een beginnende luchtfotograaf?

"Lid worden van een Facebookgroep (bv. Dronefotografie en -video). Er komen veel mooie foto's, video en locaties voorbij en veel mensen zijn bereid om je helpen of tips te geven."

Hoe zie jij de toekomst van drones in de samenleving voor je?

"De mogelijkheden zijn onbeperkt uiteraard. Wel denk ik dat er uiteindelijk de meeste drones autonoom gaan vliegen (zonder piloot). Die zullen vooral ingezet worden voor inspectiewerkzaamheden (zonnepanelen/hoogspanningsmasten/bouwplaatsen controleren e.d.), reddingswerk, surveillance e.d.. Wat Intel doet met z'n drone show is ook erg vet. Ik zie 't wel gebeuren dat we uiteindelijk vuurwerkshows gaan inruilen voor droneshows. En uiteraard hoop ik dat er nog veel mooie ontwikkelingen op 't gebied van dronefotografie komen! "

Wat is je ultieme droom als luchtfotograaf?

"Door National Geographic ingehuurd worden om te filmen in Nieuw Zeeland, de Noordpool of iets in die richting ;)."

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Wat maakt jouw video uniek?

"Ik probeer mijn video's te voorzien van een 'cinematische look' en besteed veel tijd aan colorgrading. Daarnaast probeer ik er rekening mee te houden dat mijn video's worden bekeken op Youtube/Facebook en probeer mijn video's dus kort/snel/boeiend te houden. Dit met de hoop dat mensen niet snel weg klikken en de video dus goed scoort op YouTube/Facebook."

Op welke genomineerde video's zou je jouw eigen stem uitbrengen?

"In de categorie 'Luchtfotografie' de videoclip van Marco Borsato. Bij 'Racing' die van Rene Sebastian waarbij hij een 360 graden camera gebruikt. Knap gevonden en geeft een heel vet effect."

Stemmen

Fan van Sander en zijn gave video van de indrukwekkende Oosterscheldekering? Tot en met 30 november 2018 kun je via DroneAwards.nl stemmen op de video van Sander in de categorie 'Luchtfotografie'. Ook kun je jouw stem uitbrengen op één van de vier genomineerde in de categorie 'Racing'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards wordt begin december bekend gemaakt.

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2018 nominatie

0 Reacties

    Plaats een reactie