Jelte keur is voor vaste lezers een oude bekende. In 2014 won hij de allereerste Drone Award met zijn mooie beelden van de Domtoren. Dit jaar is de sympathieke dronepiloot terug met een bijzonder kunstzinnige inzending. De beelden van de kunstwerken van M.C. Escher in het hoge graan leveren hem een nominatie op voor een Drone Award 2018 in de categorie 'Luchtfotografie'. Hoogste tijd om de inmiddels professionele luchtfotograaf eens uitgebreid te ondervragen over zijn hobby en werk!

Drone Awards 2018

Tot 31 november 2018 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2018. In de categorieën 'Luchtfotografie' en 'Racing' zijn beide vier video's genomineerd voor de prestigieuze award. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Jelte Keur

Wat doe je in het dagelijks leven?

"Ik ben inmiddels fulltime drone vlieger. Door de jaren heen heb ik heel veel mooie klussen mogen doen en dat heeft me een aantal trouwe, vaste klanten opgeleverd. Elke klus is weer anders en daardoor kom ik op de mooiste plekken terecht!"

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"Ik ben al ongeveer zeven jaar druk bezig met drones. Vanaf de allereerste consumentendrones was ik er al bij! Ik heb in het begin ook zelf wel eens drones gebouwd, maar toen DJI op de markt kwam veranderde het drone landschap compleet. Zij kunnen het veel beter dan ik :)."

Welke drones heb je in je bezit?

"Dat begint met alle Phantom modellen. Van de DJI Phantom 1 tot en met de DJI Phantom 4 Pro. De DJI Inspire 1 Pro heb ik ook een tijdje gehad, maar nu is mijn werkpaard toch echt de DJI Inspire 2. Daarnaast heb ik ook nog wat kleinere drones, zoals de DJI Spark. Ik heb ook nog ergens een kleine racedrone liggen!"

Jelte Keur over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Vliegen

Hoe vaak ga je op pad om foto's of filmpjes te maken?

"Gemiddeld zo'n twee à drie keer per week. Daarbij ga ik het liefste op pad rondom de zogenaamde 'golden hours'. Dat is fotografietaal voor het eerste en laatste uur zonlicht op de dag. Op deze momenten heb je namelijk veruit het mooiste licht."

Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt tijdens het drone vliegen?

"Het ging fout toen ik alleen een FPV bril op had tijdens een shoot met mijn drone op een bouwterrein. Als je die op je gezicht hebt kun je namelijk niet even snel kijken wat er zich boven je drone bevind. Dus toen ik opsteeg had ik niet gezien dat een giek van een van de bouwkranen boven mijn drone was gedraaid. Toen was het 1-0 voor de bouwkraan..."

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Super vet! Zelf maak je iets wat je mooi vind natuurlijk, maar dat het dan door anderen ook mooi wordt gevonden is ook erg leuk!"

Hoe kwam je op het idee voor de video van de kunstwerken van M.C. Escher?

"Het idee kwam doordat iemand me vertelde van het bestaan van deze kunst in het graan. En ja, deze kunstwerken schreeuwden er natuurlijk om om met een drone bekeken te worden. Dus toen ben ik nadat ik klaar was met filmen op Oerol (jaarlijks cultuurfestival op Terschelling -red.) er naartoe gereden en heb ik de beelden geschoten."

Hoe lang heb je erover gedaan om de video te maken en hoe ben je te werk gegaan?

"Een middag filmen en een middag editen. Het editen doe ik op een Mac en het programma dat ik hiervoor gebruik is Final Cut Pro X."

Waren er nog bijzondere omstandigheden tijdens het opnemen van de video?

"Nou het was even lastig om de velden te vinden, maar de eerste de beste lokale bewoner die ik vroeg nam me meteen mee naar binnen. Daar kreeg ik een kop soep, een levensverhaal en ook een plattegrond met waar ik de velden kon vinden. Erg leuk, en lekkere soep overigens!"

Jelte Keur over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Online

Welke luchtfotografie websites bezoek je regelmatig?

"Ik bezoek niet specifiek luchtfotografie websites. Via Instagram komt er genoeg prachtig materiaal langs. En als ik iets specifieks zoek dan vraag ik ome Google. Voor inspiratie voor mooie locaties gebruik ik Google Earth geregeld."

Welke dronepiloten moeten we allemaal gaan volgen op social media.

"Ik hou van drone vliegers die net als mij voor de mooie plaatjes gaan. Een aantal aanraders op dat gebied zijn Droninger, Palliedg, Beemflights, Flyguys, en Droningdutchman. Zeker checken!"

Professioneel

Je beoefent luchtfotografie inmiddels op professioneel niveau?

"Ja 100 procent! Ik heb met mijn bedrijf Keur Overview zeker van mijn hobby mijn werk gemaakt."

Hoe kijk je aan tegen de huidige drone regelgeving als professioneel luchtfotograaf?

"Dat blijft een lastige kwestie. Ik wilde twee weken geleden een klein shot in de stad maken boven een bouwterrein waar iedereen met veiligheidskleding rond liep buiten CTR gebied. Ik heb geprobeerd om te regelen dat ik daar kon gaan vliegen met een DJI Mavic Air, maar ik kreeg simpelweg geen toestemming. Je mag er wel voor onder de 200 euro met een luchtballon -inclusief gasflessen en meerdere mensen- overheen vliegen. Een Cessna (kleine, eenmotorige tweezits-vliegtuigjes -red.) of een zweefvliegtuig is ook geen probleem, maar bij een drone wordt de grens getrokken. Dat schuurt."

Toekomst

Wat voor video's kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

"Hopelijk heel veel mooie! Op het moment ben ik weer met een heel tof project bezig, maar ik verklap nog niets!"

Op welke unieke locatie zou jij nog eens willen vliegen?

"Het is strikt gezien geen unieke locatie, maar ik zou heel graag nog een keer een actieve vulkaan willen filmen met mijn drone."

Heb je nog tips voor een beginnende luchtfotograaf?

"Volg je gevoel!"

Hoe zie jij de toekomst van drones in de samenleving voor je?

"Dat staat of valt bij de regelgeving. Ik denk dat dankzij drones bedrijven veel kosten kunnen besparen op bijvoorbeeld het bezorgen van pakketten. Ook de agrarische sector, politie en brandweer zullen steeds meer gebruik gaan maken van drones voor allerlei doeleinden. Verzet heeft geen zin, we moeten meedenken en kijken naar de mogelijkheden."

Wat is je ultieme droom als luchtfotograaf?

"De aarde fotograferen!"

Jelte Keur over zijn Drone Awards 2018 nominatie

Wat maakt jouw video uniek?

"De kunstwerken die ik vast heb gelegd zijn echt heel uniek."

Op welke genomineerde video's zou je jouw eigen stem uitbrengen?

"Voor de categorie 'Luchtfotografie' zou ik gaan voor die van Marco Borsato. En in de categorie 'Racing' kies ik voor de video met de 360 graden camera op de quad. Die is echt heel vet!"

Stemmen

Fan van Jelte en zijn video van de kunstwerken van M.C. Escher? Tot en met 30 november 2018 kun je via DroneAwards.nl stemmen op de video van Jelte in de categorie 'Luchtfotografie'. Ook kun je jouw stem uitbrengen op één van de vier genomineerde in de categorie 'Racing'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards wordt begin december bekend gemaakt.

Jelte Keur over zijn Drone Awards 2018 nominatie

0 Reacties

    Plaats een reactie