Defensie heeft een handtekening gezet op een contract voor de aanschaf van vier MQ-9 Reaper drones. De drones worden geleverd in 2020 en worden gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden.

Contract

Deze week heeft de Nederlandse Defensie definitief een krabbel gezet op het contract voor de aanschaf van vier MQ-9 Reaper drones. Het contract met de Verenigde Staten werd getekend tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland. In het contract staan naast de aankoop van drones ook vier grondstations en sensoren zoals camera's beschreven.

Defensie koopt definitief vier MQ-9 Reaper drones

Kosten

Defensie koopt de vier MQ-9 Reaper drones voor zo'n 179 miljoen eruo. Daarbij komen er nog jaarlijks minimaal 25 miljoen euro aan exploitatiekosten bij. Wanneer de drones gebruikt worden kunnen de jaarlijkse kosten oplopen tot zo'n 85 miljoen euro per jaar.

Uitgesteld

Defensie had de drones eigenlijk al in 2015 willen aanschaffen, maar hier was toen geen budget voor. Bij de formatie werd afgesproken dat er meer geld naar de krijgsmacht zou gaan, waardoor de aankoop nu afgerond kon worden. De Reaper drones worden in 2020 geleverd en worden gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden.

Inzet

De Reaper drones gaan gebruikt worden voor het verzamelen van inlichtingen tijdens militaire missies. Daarnaast kunnen de drones ook ingezet worden in rampgebieden. De MQ-9 Reaper drones zijn niet uitgerust met wapens.

Vliegen

De 11 meter lange drone is wereldwijd inzetbaar en vliegt tot een hoogte van zo'n 13 kilometer. De drones worden vanuit vliegbasis Leeuwarden bestuurd, waar inmiddels al piloten van het 306 squadron, vliegen op simulatoren.

Defensie koopt definitief vier MQ-9 Reaper drones

0 Reacties

    Plaats een reactie