Gisterenavond had presentator Humberto Tan de exclusieve primeur om Rene van Manen, de winnaar van 'Drone Video van het Jaar 2015', te feliciteren met zijn award in RTL Late Night.

Drone Video van het Jaar Award 2015

Samen met vijf andere genomineerden was de luchtfotograaf in strijd om de 'Drone Video van het Jaar Award 2015'. In de maand november kon men stemmen via Award.drones.nl. Aan de hand van duizenden stemmen werd Van Manen met zijn verrassende dronevideo in het chimpanseeverblijf van Burgers' Zoo verkozen tot absolute winnaar.

Winnaar

Naast een korte impressie van de nominaties werd Van Manen het hemd van het lijf gevraagd door Humberto Tan over de memorabele gebeurtenis in Burgers' Zoo. Het slimme gedrag van de aap in de Arnhemse dierentuin leverde Van Manen niet alleen de Drone Video van het Jaar Award 2015 op, maar ook wereldwijde roem. Zijn video vloog dit jaar letterlijk de wereld rond en werd miljoenen keren bekeken. Presentator Humberto Tan besprak met Van Manen alle "in's & out's" van zijn winnende video in de uitzending van RTL Late Night.

Officiële uitreiking

Het gesprek met Humberto Tan was een preview op de officiële uitreiking van de Drone Video van het Jaar Award. De award wordt officieel op vrijdag 4 december 2015 aan de winnaar uitgereikt op de plek waar zijn video is opgenomen: het apenverblijf van Burgers’ Zoo. apen-chimpansees-drones-burgers-zoo-arnhemapen-chimpansees-drones-burgers-zoo-arnhem

Prijsuitreiking bijwonen?

Pers en andere geïnteresseerden kunnen de prijsuitreiking bijwonen door te verzamelen op vrijdagochtend 4 december 2015 om 11:00 uur bij de ingang van Burgers' Zoo in Arnhem. De prijsuitreiking zal vervolgens plaatsvinden in het apenverblijf van het Arnhemse dierenpark.

10 Reacties

 1. Rob van Nieuwland

  DARPAS, de branchevereniging voor professioneel gebruik van drones, feliciteert René van Manen met de verkiezing van dronefilm van het jaar. Hij laat hiermee zien wat de mogelijkheden zijn van de inzet van drones met camera. Echter waar wij wel aandacht voor vragen is de legaliteit van deze opname. Het blijkt dat hij dit deed uit opdracht van Burgers Zoo. Dus is het geen hobbygebruik en dus moet de operator aan de door de overheid vastgestelde regels voldoen. Deze opnamen zijn gemaakt toen er nog sprake was van een ontheffingsbeleid. Bij navraag bij de overheid blijkt de maker geen bevoegdheid te hebben gehad en diverse regels van de overheid te hebben overtreden (geen NOTAM, geen bedrijfsontheffing, geen geldige TUG). Vele van onze leden hebben tot meer dan 10 duizend euro moeten investeren om legaal dit soort opnamen te mogen maken. Zij hadden deze opnamen dan ook graag legaal willen maken. Als we met elkaar spelregels afspreken en die ook door de organisator van deze wedstrijd op hun website worden uitgedragen, waarom zetten ze dan mensen die illegaal opnamen maken zo in het zonnetje. Als iedereen vindt dat deze prachtige opnamen zomaar gemaakt konden worden, dan vragen de bedrijven die er veel voor moesten doen zich af waar die regels dan voor nodig zijn. Dat had hun veel kosten en moeite bespaard, en al veel meer opdrachten opgeleverd.

 2. Richard

  Vermenigvuldig die 10.000 euro maar met 4...

 3. G.Koops

  Gefeliciteerd Rene!

 4. Michael

  Gefeliciteerd René! Jammer die reacties hierboven, de award is naar de video gegaan die dit jaar het meest is besproken en bekeken en daarom wat mij betreft de terechte winnaar!

 5. Bram

  Proficiat, ik heb op deze video gestemd! :)

 6. Anneke

  De winnaar van vorig jaar was ook illegaal bezig. En, net als deze, blijft een goeie opname.. En daar draait het om. Misschien heeft hij dit stuk van de apen wel gefilmd in z'n koffie break.. Je weet wel, eigen tijd..

 7. Anoniempje

  Haha, wat een gezeur. Dit is toch gewoon een unieke video?

 8. Sander013

  Ik heb Rene gisterenavond ook gezien bij RTL Late Night. Als dronevlieger was ik zeer te spreken hoe hij het thema drones tentoonstelde. Nu lees ik hier dat de brancheorganisatie niet blij is met de gekozen winnaar?!?! Ze mogen blij zijn met zo'n net uithangbord. Goed gedaan, Rene! Ga zo door!

 9. Markie

  Tijd voor een keurmerk voor drone-video's? :)

 10. Fred

  Is weer een mooie gelegenheid voor darpas om iemand de grond in te trappen door te zeggen dat hij illegaal bezig is en hun er zo meer geld mee kunnen verdienen.

Plaats een reactie