Heb jij net een drone gekocht of ben jij van plan om een drone te kopen? Lees dan deze 10 tips voor de beginnende drone piloot goed door en zorg voor een veilige vlucht en de minste kans op crashes.

1. Een drone besturen

Natuurlijk is het handig om eerst te weten hoe je met een drone moet vliegen. Dit kun je doen door de handleiding te lezen en het gewoon te gaan proberen. Wanneer je dit doet raden wij je wel aan om dit op een groot open grasveld te doen zodat de kans op schade bij een crash minimaal blijft. Wanneer je een dure drone gaat vliegen is het raadzaam om eerst te oefenen met een simulator. De nieuwe DJI Phantom 3 en de 3D Robotics Solo zijn voorzien van een vlucht simulator waardoor je eerst kunt oefenen met de meegeleverde controller en een smartphone of tablet. Heb je een andere drone dan kun je op je Android of iOS smartphone of tablet een quadcopter simulator downloaden. Hier leer je de basis besturing van een drone en leer je hoe je handmatig vliegt. In de simulator is het ook niet erg om de drone een keer te crashen, met een simpele druk op de knop is je drone weer gerepareerd. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-simulator10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-simulator

2. Voorbereiding

Verdiep je goed in de regelgeving voor drones voordat je begint met vliegen. Blijf uit de buurt van wegen, havens en bebouwde kom. Kijk hierbij ook naar de no-fly-zones waar je absoluut niet mag vliegen. In deze gebieden kan jouw drone gevaar vormen voor laagvliegende vliegtuigen of militaire basissen. Bekijk daarnaast ook de lokale weersvoorspelling. Je wilt natuurlijk niet dat je ineens met je drone in een regen- of onweersbui terecht komt. Het is bijna onmogelijk een goede vlucht uit te voeren bij harde rukwinden. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-voorbereiding10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-voorbereiding

3. Drone check

Voordat je begint is het raadzaam om de drone goed na te lopen om te kijken of alle onderdelen goed vast zitten en alles naar behoren werkt. Kijk hierbij goed naar de propellers. Er zijn linkse en rechtse propellers die je kruislings moet bevestigen. Kijk ook of de accu van de drone en eventueel reserve accu’s volledig zijn opgeladen. Is ook je controller opgeladen en heb je genoeg geheugen op je SD-kaart dan ben je nu klaar om met je drone de lucht in te gaan. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-check10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-check

4. Locatie

Zoek voor je eerste vlucht een open veld uit waar niet veel objecten staan en het liefst uit de buurt van water (je weet maar nooit). Je eerste vlucht kun je het beste maken op een groot grasveld waar geen bomen en hoogspanningskabels zijn. Inspecteer de omgeving altijd voordat je gaat vliegen zodat je weet waar eventuele objecten en gevaren zich bevinden. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-grasveld10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-grasveld

5. Begin met vliegen

Je hebt alles gecontroleerd en je bent goed voorbereid. Je bent klaar om je drone de lucht in te sturen en je eerste vlucht te maken. Zet je controller en je drone aan en maak verbinding. Wanneer je drone ook over GPS beschikt zorg dan dat je een goede verbinding hebt met minimaal zes satellieten. Dit is nodig voor een goede uitvoering van de return-to-home functie. Laat de drone eerst even rustig op een lage hoogte zweven om te kijken of alles correct werkt. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-zweven10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-zweven

6. Eenmaal in de lucht

Houd tijdens de vlucht altijd goed zicht op de drone en houd daarnaast het batterij niveau in de gaten. Vlieg tijdig terug om nog een goede landing te kunnen maken. Houd je in de lucht aan de regels en laat je niet afleiden door omstanders. Beschikt je drone niet over het Intelligent Orientation Control (ICO), let dan goed op wat de voorkant van je drone is zodat je niet plotseling de verkeerde kant op vliegt. De voorkant van de drone worden bij de meeste drone met verlichting weergegeven. Wanneer je ziet dat er toch iets mis gaat in de lucht probeer dan niet in paniek te raken en probeer de controle over de drone terug te krijgen. Houd altijd de vingers op de joysticks. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-lucht10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-lucht

7. Landen

Zit de vlucht er op en wil je jouw drone veilig laten landen laat hem dan langzaam naar de grond dalen. Probeer de drone in het zachte gras te laten landen of op een vlakke ondergrond. Bij de luxere uitvoering drones kun je met een druk op de knop een automatische landing inzetten of de drone terug laten keren naar het beginpunt. Hier zal de drone automatisch landen en de propellers stoppen met draaien. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-landen10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-landen

8. Na de vlucht

Na de vlucht schakel je zowel de drone als de controller uit en verwijder je de batterij uit de drone. Wacht voor het opladen van een LiPo accu een aantal minuten tot de accu is afgekoeld. Ga je voorlopig niet vliegen dan is het raadzaam om de accu nog niet op te laden. Wanneer je de batterij wel oplaadt is het raadzaam even te wachten voordat je er weer mee gaat vliegen. Verwijder de SD kaart uit de drone en sla de opnames op de computer op. Maak de drone en propellers schoon en controleer hem op beschadigingen. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-na-vlucht10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-na-vlucht

9. Bewerken gemaakte video’s

De meeste Mac en Windows computers zijn standaard uitgerust met video bewerking software. Is dit bij jouw computer niet het geval kun je altijd video bewerking software aanschaffen of gebruik maken van de gratis YouTube online editor. Voor het maken van een goede drone video is het belangrijk een goede combinatie te maken van beeld en muziek. Zorg ervoor dat er veel verschillende shots in de video aan bod komen en dat de video niet te langdradig wordt. video-editor-software-magix-video-pro-x6video-editor-software-magix-video-pro-x6

10. Uploaden van jouw drone video

Tot slot kun je nu je video gaan delen met de rest van de wereld. Je kunt de video uploaden naar YouTube of Vimeo of delen met de redactie van Drones.nl via het e-mail adres: video@drones.nl. Controleer wel even vooraf of je zeker geen overtredingen begaan hebt met het maken van de video, de luchtvaartpolitie houdt het internet nauwlettend in de gaten en kan zelfs boetes geven na het uploaden van een video. 10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-youtube10-tips-voor-de-beginnende-drone-piloot-quadcopter-veiligheid-youtube

6 Reacties

 1. Rob

  Prima!

 2. Hans

  Het blijft verwarrend_ mag je nou met je drone niet boven aaneengesloten bebouwing, of helemaal niet binnen de bebouwde kom? Daar zit nogal een belangrijk verschil. Er zijn in de meeste plaatsen voldoende parken, groenvoorzieningen of wat dan ook waar je je drone veilig boven kunt laten vliegen zonder problemen te kunnen veroorzaken en waardoor je wel mooie shots van een plaats kunt maken. Mag dat nu wel of niet?

 3. PVerkerk

  Er wordt nergens gesproken over binnen of buiten de bebouwde kom. In de regelgeving staat wel dat je niet mag vliegen boven aaneengesloten bebouwing en mensenmenigte. Dit maakt vliegen binnen de bebouwde kom erg moeilijk.

 4. Hans

  Ben ik niet met je eens. Ligt er aan hoe groen je gemeente is en hoe druk het in die groene gebieden is. Ik kan hier prima binnen de bebouwde kom vliegen zonder boven bebouwing te vliegen en zonder boven mensenmenigten te vliegen. Vandaar mijn vraag.

 5. Furkan

  Handig ! Die game (quadcopter fx simulator) daar heb je ook echt wat aan.

 6. George

  Hallo allemaal, Als vakfotograaf ben ik van plan om gebouwen, zoals appartementen met ene drone voor een klant te gaan fotograferen, mag dat?

Plaats een reactie