Jelte Keur, maker van de veelbesproken opnames van de Domtoren in Utrecht, is de winnaar van de Drone Video van het Jaar 2014 award. Hij ontvangt de prijs in een knus restaurant in de Domstad, waar hij werkzaam is als bedrijfsleider. In gesprek met Drones.nl vertelt Keur over de enorme ophef die zijn drone video heeft veroorzaakt.

Drone Video van het Jaar 2014

Jelte Keur krijgt de eerste Drone Video van het Jaar award persoonlijk overhandigd door Marco de Groot van Drones.nl. "Ik ben erg vereerd om deze prijs in ontvangst te nemen. Nooit had ik kunnen dromen dat mijn video van de Domtoren zo veel media aandacht zou krijgen", zegt Keur. Naast de award ontvangt Keur een waardebon die hij kan besteden bij een drone shop. drone-awarddrone-award

Domtoren video

De 32-jarige Jelte Keur is opgegroeid in Friesland en was als kleine jongen al gefascineerd door zogenaamde 'witte wieven'; mistbanken die ’s ochtends vroeg vanuit sloten over de Friese akkers en weilanden zweefden. De mist zorgt voor een uniek effect wat hem altijd is bijgebleven. Keur maakte eerder drone opnames van de Domtoren in zijn woonplaats, maar wilde de herkenbare toren ook graag eens in de mysterieuze mist filmen. "De laaghangende mist is zelden te zien boven de binnenstad van Utrecht", vertelt hij aan Drones.nl. Toen de weersomstandigheden op een ochtend in november perfect waren aarzelde Keur geen moment en liet hij zijn DJI Phantom 2 opstijgen.

Media aandacht

In eerste instantie plaatste Jelte zijn video enkel op YouTube om deze te kunnen delen met vrienden en familie. De video werd echter snel opgepikt door RTV Utrecht en op social media gedeeld door Buienradar.nl vanwege het unieke weersverschijnsel. Het aantal views stijgt vervolgens in rap tempo. De video krijgt ontzettend veel aandacht in regionale en nationale media en Jelte’s telefoon staat roodgloeiend. "Ik bevond me opeens in een chaos van media-aandacht en interviews", aldus de Utrechtse drone-bestuurder.

Positieve en negatieve reacties

Op de vraag wat de meest opmerkelijke reacties op de video zijn, heeft Jelte meerdere antwoorden. "Ik kreeg berichten van mensen die erg ontroerd waren door de beelden van 'hun' Domtoren en de video meerdere keren achter elkaar hebben gekeken. Dat was een gaaf compliment.", vertelt Jelte. De video wordt ook getoond op schermen in het gemeentehuis van de Domstad, maar niet alleen Utrechters kunnen de beelden waarderen. De video gaat de hele wereld over en zelfs reisbureaus in Spanje en Italië krijgen na aanleiding van de beelden vragen over hoe men deze prachtige stad kan bezoeken. Naast de vele positieve reacties zijn er helaas ook negatieve reacties. Jelte is blij dat hij de discussie over het gebruik van drones kan aansporen, maar heeft de mogelijkheid tot het geven van reacties op zijn video inmiddels uitgezet. Felle tegenstanders laten zich namelijk zeer negatief uit over Keur’s video, die in strijd met de huidige regelgeving voor onbemande luchtvaartuigen is gemaakt. De drone-bestuurder uit Utrecht vind de kritiek gericht aan zijn persoon onterecht. "We hebben allemaal dezelfde prachtige hobby, alleen de regelgeving is op dit moment onduidelijk. Tegenstanders moeten hun kritiek aan de overheid richten, niet aan mij", aldus Jelte. jelte-keur-wint-drone-video-van-het-jaar-2014jelte-keur-wint-drone-video-van-het-jaar-2014

Onduidelijke regelgeving

Jelte krijgt na onderzoek uiteindelijk een boete van 350 euro voor het maken van de video. In gesprek met de luchtvaartpolitie heeft Jelte aangegeven dat de definities die in de huidige regelgeving staan te onduidelijk zijn. "Er wordt niet goed uitgelegd wat men precies verstaat onder bebouwing of een mensenmassa" vindt hij. Hij stelt dat de regels in de toekomst veel soepeler moeten worden, maar dat hij het een goed idee vindt als mensen op toegankelijke wijze een cursus kunnen doen of een vliegbewijs kunnen halen, vergelijkbaar met een auto- of scooterrijbewijs. "Gezond verstand is daarnaast het allerbelangrijkst als je met een drone vliegt", aldus Keur.

Toekomst

In de toekomst zou Jelte graag van zijn hobby zijn beroep maken. Het kostbare proces om ontheffing te krijgen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om op commerciële basis luchtopnames te maken houdt hem op dit moment nog tegen. De enthousiaste drone-bestuurder is echter niet van plan te stoppen met het maken van drone video’s. "Wie weet kan ik volgend jaar wel weer aanspraak maken op de Drone Video van het Jaar", aldus Jelte Keur.

5 Reacties

 1. Wouw Luchtopnames

  een terechte winnaar! super gedaan... niets aantrekken van al die negatieve reacties

 2. Tom

  Gefeliciteerd, Jelte!!!

 3. Jericho

  Very impressed!!! Wuaaaw! Ga zo door!!!!

 4. Vorza broers

  Klasse gozer!

 5. Sjoerd

  Blijft een beetje vreemd... iemand een prijs geven voor het plegen van strafbare feiten...

Plaats een reactie