De 32-jarige Jelte Keur heeft met zijn drone-opname in no-time voor een ware hype gezorgd. Keur bracht met zijn drone de Domtoren in de mist fascinerend in beeld. De video is tot op heden - alleen al via YouTube - meer dan 250.000 keer bekeken. Onbedoeld bracht de video ook weer de nodige discussie op gang rond het gebruik van drones in Nederland.

Weer

"Ik heb maanden gewacht op deze weersomstandigheden", vertelt Keur woensdag aan NU.nl. "Vier dagen geleden was het dan eindelijk zo ver. Ik ben om negen uur 's ochtends gelijk op mijn fiets gesprongen en heb mijn drone laten vliegen." Het fraaie resultaat plaatste Keur dinsdag op Youtube:

Montage

Samen met een vriend monteerde Keur het filmpje. "Hij heeft zijn eigen videoproductiebedrijf en kan dus goed bewerken. We hebben samen overlegd over wat we mooie beelden vonden. Ik heb zelf geen scholing gehad in videobewerking, maar zie wel wat ik mooi vind."

Reacties

"De functie dat je reacties kan geven onder het filmpje heb ik inmiddels uitgezet", zegt Keur. "Ik ben blij dat de discussie gaande is over het gebruik van drones. Toen ik echter door mensen uitgemaakt ging worden voor vuile kanker NSB'er en vieze teringlijer vond ik het wel genoeg. Het leek op een gegeven moment de Zwarte Piet-discussie wel."

Kritiek

Toch is de maker van het filmpje begripvol naar mensen die kritiek hebben. "Wat ik gedaan heb is officieel verboden. Daar hebben de critici helemaal gelijk in. Ik vind alleen dat mensen moeten meenemen dat ik heel veel ervaring heb in het gebruik van drones. Ik ben echt niet zomaar en zonder ervaring met mijn drone de lucht in gegaan."jelte-keur-drone-domtoren-mediajelte-keur-drone-domtoren-media

Mediagekte

Keur had niet verwacht dat zijn video zo'n grote hype zou creëren. "Aan de ene kant ben ik heel blij dat ik het heb gemaakt. Ik ben trots op de unieke beelden en weet dat ik ontzettend veel mensen een plezier gedaan heb met het filmpje." Aan de andere kant zegt de filmmaker ook inmiddels een 'punthoofd' te krijgen van alle aandacht. "Ik kom net van RTV Utrecht en verder staat sinds gisteren mijn telefoon op roodgloeiend." vertelt Keur tegen De Utrechtse Internet Courant.

Gevolgen

De 32-jarige Utrechtse filmmaker geeft aan door alle aandacht te vrezen dat hij de luchtvaartpolitie nog op zijn dak gaat krijgen. In dat geval kan Keur een hoge boete tegemoet zien. "Ik heb al gehoord van andere mensen dat ik een boete kan verwachten van rond de 7.800 euro."

Drone winkel

Bijzonder is dat de winkel in Groningen waar Keur zijn materiaal koopt inmiddels heeft laten weten hem tot een bepaald bedrag te helpen in het geval dat er een boete op de mat valt. Verder heeft het Groningse bedrijf toegezegd indien noodzakelijk rechtsbijstand te verlenen.

8 Reacties

 1. Robmac

  Sorry hoor maar een DJI en veel ervaring... DJI is een goed merk maar als er één motor uitvalt is het over... En dus onverantwoord!!! Kritiek Toch is de maker van het filmpje begripvol naar mensen die kritiek hebben. “Wat ik gedaan heb is officieel verboden. Daar hebben de critici helemaal gelijk in. Ik vind alleen dat mensen moeten meenemen dat ik heel veel ervaring heb in het gebruik van drones. Ik ben echt niet zomaar en zonder ervaring met mijn drone de lucht in gegaan.”

 2. martijn

  yep onverantwoordelijk zo iemand verpest het straks voor ons allemaal

 3. Peter

  Volledig met mijn twee voorgangers eens maar wat er allemaal gezegd wordt is absurd. Het kan ook netjes gezegd worden zoals deze twee hierboven. En vaak komt commentaar voort uit jaloezie. Wie droomt er nou niet van om zo'n filmpje te maken? Deze meneer heeft het gedaan en wij zijn stiekum toch een klein beetje jaloers. Ik denk dat hij het beter niet had kunnen plaatsen want inderdaad is dit weer een punt om aan te pakken bij de tweede kamer in tijden dat ze zich vervelen. Mijn mening_ een meer dan prachtige film die HELAAS niet toegestaan is te maken op deze manier maar ik ben er best wat jaloers op als mede drone vlieger.

 4. Hoogvlieger020

  Ik begrijp je frustratie, maar deze ontwikkeling kun je toch niet stoppen. Met de tijd zullen er steeds meer drone opnames verschijnen. Nu toevallig is Jelte Keur de gebeten hond, maar volgende week is 't een ander die zogenaamd kwaad doet. Ik vind de opnames schitterend, dus kan niets dan lof over de maker spreken.

 5. MultiMaxiMus

  We kunnen niet in de toekomst kijken, maar het is een feit dat er in de toekomst meer drone-videos op het internet zullen verschijnen. Deze kerst vliegen de drones weer de winkel uit, dus meer drones is meer video's... Ook zal de overheid het gebruik waarschijnlijk snel aan banden leggen. Hopelijk is onze overheid zo slim om in te spelen op deze nieuwe technologie in plaats van tegenwerken. De tijd zal t leren...

 6. Marc

  Ik geef kritiek omdat ik weet dat een DJI geen speelgoed drone is heb er zelf ook een en er zijn grenzen die deze meneer ook vast wel weet dat hij in bepaalde situaties dit niet had gedaan ik vlieg ook veel maar meestal op plekken waar weinig mensen komen maar de lol is er snel vanaf als je nergens mooie beelden kan maken

 7. Marc

  Hoop dat ook want zie je het al voor je mensen met drones gaan onder wereld in kom op zeg pak deze mooie hobby niet af en er zullen vast wel van die mensen tussen zitten die er misbruik van maken en wat dacht je van de andere rc bv heli's vliegtuigen dan moet je dat ook gaan verbieden

 8. Sylvester Huikeshoven

  Gewoon vliegen op eigen terrein waar iemand toestemming voor geeft. Commercieel vliegen op eigen terrein is en blijft legaal. Alle wetten spreken elkaar tegen. Dus **** de regering weer met alle regels.

Plaats een reactie