De kogel is door de kerk: het Amerikaanse ministerie van handel voegt DJI toe aan een zwarte lijst met bedrijven waar men effectief geen zaken meer mee doet. De VS vertrouwt het Chinese bedrijf niet vanwege vermeende belangenverstrengeling met de Chinese overheid.

Gevaar

Volgens het Amerikaanse ministerie van handel vormt de technologie van het Chinese DJI mogelijk een gevaar voor de nationale veiligheid. Daarom heeft men besloten geen zaken meer te doen met DJI. Het is de conclusie van een stroeve en moeizame relatie tussen DJI en de VS die nu ten einde lijkt te komen.

Mensenrechtenschendingen

De maatregel is genomen omdat DJI volgens het handelsministerie betrokken is geweest bij diverse mensenrechtenschendingen in China. Hieronder valt het monitoren van de concentratiekampen waar de Oeigoeren zich momenteel bevinden, aldus de Amerikanen.

Amerikaanse overheid doet geen zaken meer met DJI

Gevolgen

Eerder al maakte de overheid bekend zelf geen drones van DJI meer te gebruiken. Deze nieuwe maatregel gaat nog verder: Amerikaanse bedrijven mogen nu geen technologie meer leveren aan DJI. Dat is bijzonder slecht nieuws voor DJI, want sommige drones van het bedrijf gebruiken Amerikaanse onderdelen, zoals chips.

Reactie DJI

DJI heeft nog niet gereageerd op de maatregel. Eerder benadrukte het bedrijf dat DJI er alles aan doet om hun drones veilig te houden qua databeveiliging, maar dit is de eerste keer dat de Amerikaanse overheid DJI direct op het thema mensenrechten aanspreekt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: DroneDJ

0 Reacties

    Plaats een reactie