Tijdens de coronacrisis lijken drones en overheden soms in recordtempo bevoegdheden te krijgen. De pandemie-drone van Draganfly, die o.a. ziektesymptonen op afstand kan herkennen, was daar een goed voorbeeld van. Na een backlash van de bevolking op privacy gebied is deze echter voorlopig uit de lucht gehaald.

Drone uit de lucht

Recent begon de stad Westport in de Verenigde Staten met het testen van een speciale drone, die van afstand symptonen die mogelijk duiden op het coronavirus kan detecteren. Al snel waren er echter demonstranten op de been, die het vliegen van de drone niet konden rijmen met het recht op privacy. Daardoor trekt de Amerikaanse stad zich terug uit het programma en is de drone uit de lucht gehaald.

Pandemie-drone uit de lucht gehaald na demonstraties

Pandemie-drone

De Pandemie-drone maakt deel uit van een internationale inspanning genaamd Vital Intelligence Project. Het is een samenwerking tussen Canadese dronemaker Draganfly, AI-bedrijf Vital Intelligence, het Australische ministerie van Defensie en de University of South Australia. Hun doel is om gegevens te verzamelen van allerlei soorten camera's, zoals CCTV-beveiligingscamera's, om ziektepatronen te vinden in gemeenschappen over de hele wereld.

Een stap terug

Ondanks de vermeende goede intenties van deze bedrijven, zaten de bewoners van Westport er niet op te wachten. 'Willen we leven in een politiestaat of een vrije samenleving?' vertelde een inwoner van Westport, aan lokale krant Stamford Advocate. Na protesten in de stad ging de burgemeester akkoord. "We hebben uw zorgen gehoord en gerespecteerd en nemen daarom een stap terug en heroverwegen de volledige impact van de technologie en het gebruik ervan in het wetshandhavingsprotocol."

Bron: Stamford Advocate

0 Reacties

    Plaats een reactie