Het kerncentrale-complex van Tsjernobyl in Oekraïne is een van de gevaarlijkste plekken op aarde. Begin april dreigden bosbranden de zogenaamde 'uitsluitingszone' binnen te dringen, waardoor de radioactieve restanten van de site werden aangewakkerd. Mede dankzij de inzet van drones zijn deze branden teruggedrongen.

Branden

De branden begonnen op 4 april en verspreidden zich snel. Het gebied rond Tsjernobyl ziet veel bosbranden, maar door een warme en droge zomer waren ze dit keer extra hevig. Het onder controle krijgen van de branden duurde 10 dagen en in totaal werden er 10 drones ingezet.

DJI Mavic 2 Enterprise

Met name de DJI Mavic 2 Enterprise-modellen met warmtebeeldcamera's bleken zeer geschikt. "De thermische camera's gaven mijn team de ogen om door de rook heen te kijken", zei Alexander Sirota, voorzitter van de openbare raad van het staatsagentschap van Oekraïne voor het beheer van de uitsluitingszone.

Drones helpen bij blussen bosbranden in Tsjernobyl

Red Forest

In Tsjernobyl ligt ook het Rode Woud, waar drones ingezet worden om onderzoek te doen. Veel van de bomen van het bos stierven en werden oranje na de kernramp. Overal waar stralingen als deze voorkomen, zijn drones een onmisbare tool omdat menselijke onderzoekers of brandweerlieden er niet veilig zijn.

Bron: commercialdroneprofessionals.com

Foto: commercialdroneprofessionals.com

0 Reacties

    Plaats een reactie