Britse wetenschappers hebben recent drones ingezet om het "Rode Woud" van Tsjernobyl - een van de meest radioactieve locaties op aarde -te onderzoeken en in kaart te brengen. Het onbemande toestel vloog met speciale sensoren die de Oekraïense autoriteiten meer actuele informatie verschaften over de locaties met de grootste vervuiling.

Drone-mapping

Het National Center for Nuclear Robotics (NCNR) van het Verenigd Koninkrijk heeft een drone-mapping-systeem ontwikkeld waarmee wetenschappers gevaarlijke plaatsen op veilige afstand kunnen onderzoeken. Dit systeem is nu toegepast op om info te verzamelen over het extreem radioactieve en gevaarlijke "Rode Woud" van Tsjernobyl, waar de bomen door straling een rode gloed hebben gekregen.

Stralingskaart

De drones vliegen met ongeveer 65 km /u in een rasterpatroon net boven de boomtoppen. Ze gebruiken speciale sensoren om 3D-informatie met een hoge resolutie te verkrijgen. Daarbij vliegen ze een stuk lager dan een vliegtuig of helikopter, waardoor de drones veel accurater data kunnen verzamelen. Met deze informatie maken de onderzoekers vervolgens een algemene stralingskaart van de radioactieve omgeving.

Drones helpen met onderzoeken van radioactief bosgebied in Tsjernobyl

Opruimproces

Het NCNR-team is van plan om in de komende maanden terug te keren naar Oekraïne om aanvullende gebieden in de 2.600km² Exclusion Zone van Tsjernobyl te onderzoeken. Doel is om deze gebieden beetje bij beetje op te schonen, waardoor steeds meer mensen deze in de loop van de tijd weer kunnen betreden. De inzet van drones helpt hierbij om de verschillen in intensiteit binnen een gebied vast te leggen, wat het opruimproces inzichtelijker maakt.

Waardevol gebied

Ongeveer 70.000 toeristen hebben de veilige gedeeltes van het gebied vorig jaar zelfs bezocht en er zijn plannen om grote stukken land te gebruiken waarvan wordt aangenomen dat het een laag risico is voor de opwekking van zonne-energie. Daarnaast liggen er in de omgeving ook nog altijd een schat aan waardevolle materialen, waaronder goud en kobalt. Mits goed in kaart gebracht en van afval ontdaan, kan het gebied dus zeer waardevol zijn voor Oekraïne.

Rode Woud

Het Rode Woud ligt op slechts 500 meter van het kerncomplex van Tsjernobyl en werd getroffen door de onmiddellijke gevolgen van de explosie in 1986. Veel van de bomen van het bos stierven en werden oranje. Sommige gebieden zijn nog steeds strikt buiten de grenzen van mensen.

0 Reacties

    Plaats een reactie