Tijdens de meest recente editie van de Twente Rally werden er voor het eerst drones ingezet om de veiligheid te bewaken. Niet eerder zijn tijdens een groot Nederlands sportevenement drones ingezet die ook in het donker mogen vliegen.

Veelzijdigheid

De drones werden ingezet om op tijd wilde dieren te signaleren in de buurt van het parcours. Er liep in de omgeving namelijk een verscheidenheid aan groot wild rond. Daarnaast vlogen de drones ook hoog in de lucht in om het publiek en het verkeer in de gaten te houden. Een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid en het nut van drones.

Seintje

De drones vlogen tijjens de race van zaterdag in de avond en waren uitgerust met warmtebeeldcamera's. De drone houdt in de gaten of er wild rond het parcours loopt. Bij het spotten van een dergelijke dier wordt gekeken werd er vooral gekeken of deze op het parcours af kwam lopen. De wedstrijdleiding krijgt op zo'n moment meteen een seintje en kan de coureurs vervolgens waarschuwen.

Drones ingezet tijdens Twente Rally voor extra veiligheid

Verkeersmonitoring

Op zondag vlogen de drones overdag rond, hoog boven al het verkeer wat op het evenement af kwam. De onbemande vliegtuigjes kunnen vervolgens vanuit vogelperspectief heel handig de verkeerssituatie overzichtelijk maken. Zo kan men zaken als drukte en files helpen voorspellen. Er waren voor de gelegenheid namelijk ook een aantal wegen afgezet nabij Hengelo.

Pilot

Het inzetten van de drones tijdens het evenment betreft een pilot van de gemeenten Enschede en Hengelo samen met de stichting Twente Rally. Ze willen onderzoeken hoe ze drones het beste kennen inzetten om de veiligheid te vergroten. Indien succesvol, willen de gemeenten de proef uitbreiden naar andere evenementen.

Space53

De bedrijven Space 53 en Robor Electronics waren ook bij de pilot betrokken als de uitvoerders van het geheel. Zij hebben een vergunning gekregen om in het donker te mogen vliegen tijdens de race. Normaal gesproken heeft enkel de brandweer zo n vergunning, maar Space 53 gaat alweer een tijdje mee en inmiddels een professioneel drone testcentrum. Eerder al berichtten wij over de vooruitgang die zij gemaakt hebben op dit gebied.

Foto: Twente Rally Facebook

0 Reacties

    Plaats een reactie