Wie een drone vliegt weet: boven sommige plaatsen mag je niet vliegen, zoals een gevangenis. Sinds de geofencing-technologie van DJI kan dat ook niet meer en in Nederland is de Dienst Justitiele Inlichtingen daar zeer over te spreken.

Positief

De Dienst Justitiële Inlichtingen is positief over de inzet van dronemaker DJI om ervoor te zorgen dat drones niet boven gevangenissen kunnen vliegen. Dat laat men weten in een reactie aan De Gelderlander. Ook in Nederlandse gevangenissen werd de afgelopen jaren smokkelwaar via drones bemachtigd, maar dat is nu niet meer mogelijk met DJI drones.

Dienst Justitiële Inlichtingen blij met geofencing op DJI-drones

Geofencing

Het zogenaamde Geofencing plaats virtueel 'hek' om verboden gebieden, zoals vliegvelden en gevangenissen. Doormidddel van GPS houdt de drone in de gaten waar hij vliegt. Wanneer deze een verboden locatie nadert, weigert deze simpel om door te vliegen. Het systeem is niet wettelijk verplicht, maar DJI heeft het tegenwoordig op al haar moderne drones geinstalleerd om vervelende situaties voor te zijn.

Veiligheidsmaatergelen

Het geofencingsysteem is wettelijk gezien niet noodzakelijk. DJI kiest er bewust voor om dit systeem toe te passen. "Traditionele veiligheidsmaatregelen rond gevangenissen zijn vaak niet voldoende om drones te weren. Dus zien we de behoefte het onbewust of opzettelijk vliegen boven gevangenissen te voorkomen”, vertelt Christian Struwe van DJI aan de Gelderlander.

Dienst Justitiële Inlichtingen blij met geofencing op DJI-drones

Gevangenissen

Het gevangenispersoneel houdt drones nog altijd in de gaten. Kwaadwillende hebben in het verleden namelijk drones misbruikt om materialen gevangenissen binnen te smokkelen. Dat is met DJI drones gelukkig niet meer mogelijk en daarbij is het ook goed nieuws dat DJI verreweg het grootste marktaandeel heeft.

Maatregelen

De Dienst Justitiële Inrichtingen is blij dat droneleverancier DJI het vliegen boven gevangenissen aan banden heeft gelegd. "Maar niet alle drones zijn van DJI. Daarom nemen wij zelf ook maatregelen om drones te detecteren en tegen te houden. Over wat voor maatregelen dit zijn, doen wij geen verdere mededelingen”, aldus de woordvoerder.

Dienst Justitiële Inlichtingen blij met geofencing op DJI-drones

0 Reacties

    Plaats een reactie