Iedereen denkt bij een brand natuurlijk meteen aan het vuur, maar giftige stoffen kunnen minstens zo gevaarlijk zijn. Om deze giftige stoffen beter te detecteren, begint de brandweer van Twente nu met het inzetten van een speciale drone.

Giftige gassen

De Twentse brandweer ziet drone-technologie wel zitten. Het korps heeft nu een speciale 'snuffeldrone' in gebruik die moet helpen bij het opsporen van giftige gassen die vrijkomen bij grote branden. De drone werd recent gepresenteerd op de Safety Campus op vliegveld Twente.

Drone

De drone die de brandweer gebruikt lijkt op een aangepaste versie van hun eerdere 'Argus'-model. Er zijn nieuwe sensoren toegevoegd aan de onderkant die de giftige stoffen moeten detecteren.

Twentse brandweer test drone voor detectie van giftige stoffen

Speurhond

De drone komt goed van pas, want gifgassen opsporen is een stuk veiliger vanuit de lucht. Ymco Attema van brandweer Twente is enthousiast. "Het is een vliegende speurhond. Met deze drone hebben we extra ogen, oren en neuzen gecreëerd" aldus de brandweerman tegenover RTV Oost. De twintig gevaarlijkste stoffen die er zijn kunnen op deze manier gemeten worden volgens hem.

Twente

De inzet van drones wordt al jaren getest in Twente. Inmiddels wordt brandweerpersoneel uit het hele land opgeleid tot dronevlieger op de luchthaven Twente, waar ook een brandweeroefenterrein ligt. De vuurvechters in Twente zijn één van de zeven droneteams van de Nederlandse brandweer.

0 Reacties

    Plaats een reactie