Drones kennen vele toepassingen en surveillance is er zeker één van. De Londense politie ziet hier ook het nut van in en gaat de onbemande voertuigjes gebruiken om roekeloos weggedrag te monitoren.

Primeur

De London Metropolitan Police Force gaat binnenkort een drone inzetten om verkeersovertreders in het oog te houden. In een primeur voor Groot-Brittannië zal de drone aan het einde van deze maand actief worden om de politie te ondersteunen met het veiliger maken van de wegen.

Drone

Volgens insiders gaat het waarschijnlijk om een Aeryon Skyranger-drone en deze beschikt over nachtzichtcamera's en zoomlenzen die zijn ontwikkeld voor tactisch toezicht door het leger. Zodra de drone een verdachte ontdekt, stuurt hij informatie van de drone door naar agenten verderop langs de weg, zodat zij actie kunnen ondernemen. De drone kan zowel hoog in de lucht als laag bij de grond functioneren.

Handhaving

"Dit is een van de vele handhavingstactieken die worden gebruikt. Het doel is om gevaarlijk rijden tegen te gaan en we hopen dat het signaal dat we hier mee afgeven algemeen wordt begrepen, vertelt Andy Cox, hoofd van de verkeerseenheid bij de Londense politie. Het is dan ook best een aardige investering voor het korps: het inzetten van de drone kost ruim 80.000 pond.

Afschrikkende werking

De politie wees er snel op dat de opdracht van de drone net zo veel zal gaan over afschrikking als het vangen van wetsovertreders. Volgens Cox ligt de nadruk dan ook met name op automobilisten die andere en zichzelf in gevaar brengen, bijvoorbeeld door flink de snelheidslimiet te overtreden. "Soms wordt een afschrikkende werking echter het best bereikt door intensieve handhaving en dat is waar deze drone voor is."

Politie Londen zet drones in om gevaarlijke weggebruikers te beboeten

Frankrijk

Het nut van drones wordt vaker ingezien door de politie. Zo gebruikt de Franse politie al sinds 2017 drones om voertuigen te detecteren die gevaarlijk rijden, zoals vrachtwagens met een loshangende achterklep of automobilisten die elkaar illegaal inhalen. De Nederlandse politie startte in 2016 al met het aanbieden van drone-opleidingen voor agenten.

0 Reacties

    Plaats een reactie