Drones hebben vele functionaliteiten en zo kunnen ze ook van een enorme toegevoegde waarde zijn voor de politie. Bij bijvoorbeeld achtervolgingen en het in beeld brengen van een plaats delict is een drone een erg handig hulpmiddel. Op dit moment volgen 15 agenten een opleiding die hen straks de bevoegdheid geeft om te vliegen.

Casper Steenstra-Praamsma

''Het is niet de vraag of we met drones gaan vliegen, maar wanneer'', aldus Casper Steenstra-Praamsma, projectleider drones. Drones zijn namelijk een handig hulpmiddel bij het oplossen van misdrijven, of om grote mensenmassa's in de gaten te houden.

Functionaliteiten

De drones kunnen voor de politie in meerdere gevallen goed van pas komen. Zo zijn ze onder meer handig bij gijzelingen, achtervolgingen en een plaats delict kan bijvoorbeeld nauwkeurig in beeld gebracht worden.

Opleiding

Op dit moment zijn 15 agenten bezig met de opleiding die uiteindelijk voor het vliegbrevet moet zorgen. Om de techniek onder de controle te krijgen is er geoefend tijdens een anti-terreuroefening in Arnhem, en bij de vuurtoren van Marken. Tijdens de oefeningen werd er gebruik gemaakt van de Inspire 1 van de drone fabrikant DJI. Naar verwachting behalen de agenten binnen enkele maanden hun brevet. politie-drones-inspire-1politie-drones-inspire-1

Besluit

Later dit jaar neemt de korpsleiding hoogstwaarschijnlijk een besluit over het gebruik van drones. Indien het goedgekeurd wordt, worden dan ook de drones aangeschaft die goedgekeurd zijn voor de luchtvaart.

Regelgeving

De politie zal echter wel met een strengere regelgeving kampen vergelijken met hobbyisten, aangezien het hier gaat om professioneel gebruik. Om de lucht in te mogen, zal de politie moeten beschikken over vergunning en ontheffingen.

Privacy

Wanneer de piloot drones in gaat zetten komt automatisch ook de vraag naar boven; wat doet dit met onze privacy? De NOS heeft een aantal vragen gesteld aan Martin Hemmer van AKD Advocaten met betrekking tot de privacy in combinatie met het inzetten van drones door de politie. Hij gaf aan dat het voor de politie niet toegestaan is om drones zomaar voor alles in te zetten. De middelen die ingezet worden moeten zo min mogelijk impact hebben op de burgers. Daarnaast moet de politie in principe altijd kenbaar maken wanneer drones worden ingezet, behalve als er bijvoorbeeld een opsporing plaatsvindt. Wanneer drones ingezet worden om toezicht te houden bij een evenement, moet dit voor bezoekers duidelijk zijn. Ook is het mogelijk dat er drones ingezet worden waarvan de beelden niet zo gedetailleerd zijn. martin-hemmer-advocaat-akdmartin-hemmer-advocaat-akd

1 Reacties

  1. Gerard de Haas

    Is het ook mogelijk om je aan te melden voor een politieopleiding voor drones. Ik heb namelijk vergevordere testen gedaan voor de opleiding F16 piloot en daarbij heb ik mijn eerste digitale vluchten met goed gevolg afgelegd. Gelet op het marginale aantal F16 toestellen heb ik de laatste ronde niet meer afgemaakt. Ik zou daarvoor eerst nog een jaar moeten wachten. Ik ben toen maar een ICT magagement opleiding gaan volgen via Windesheim (Daarvoor heb ik mijn diploma behaald in 2017). Ik ben 24 jaar en wil graag door enerzijds in het politievak maar anderzijds blijft het vliegen mij zeer boeien. Daarnaast doe ik, als hobby, thuis nog vele digitale vluchten op de computer om mijn ervaringen met het vliegen bij te houden. Tenslotte kan ik u melden dat ik op het moment al enige jaren als vrijwilliger werkzaam ben bij de politie in Nunspeet, Elburg, Oosterwolde, Oldebroek, Wezep en Hattem. Graag ontvang ik een reactie van u en u kunt ook inzage krijgen van mijn opleidingen (VWO , ICT Management Windesheim en mijn vluchtboek van de luchtmacht )

Plaats een reactie