De regels over waar je wel en niet mag vliegen met je drone zijn glashelder, maar niet iedereen houdt zich hieraan. Het personeel van vliegbasis Volkel ondervindt momenteel overlast van illegale dronevluchten en heeft er genoeg van. "We zien het de laatste weken alleen maar erger worden."

Zorgen

Het personeel van vliegbasis Volkel maakt zich zorgen over de toenemende hoeveelheid drones die ze de laatste tijd in de buurt van de vliegbasis signaleren. Er zou zelfs sprake zijn van een ware plaag, aldus het personeel. Over de reden waarom tast men in het duister.

Intensivering

"Het is echt iets van de afgelopen maanden", vertelt majoor André Bongers aan het Brabants Dagblad. "Het is heel moeilijk om aan te geven of het in alle gevallen om een drone gaat, maar we weten zeker dat er hier drones gevlogen hebben. Het is in het donker soms lastig te zien dat het om drones gaat, maar we zien de laatste weken en maanden echt een intensivering. Dat zien we ook bij andere onderdelen van Defensie, bijvoorbeeld in Leeuwarden."

Vliegbasis Volkel tast in het duister over toename illegale dronevluchten

Motief

Het personeel van de vliegbasis heeft geen idee of er sprake is van opzet of onwetendheid. "De overheid is een tijd geleden een campagne gestart om mensen ervan bewust te maken dat vliegen met een drone verboden is in de buurt van vliegvelden, omdat dit gevaarlijk is. Wij dachten dat dit voldoende zou zijn, maar mensen doen het toch. Ik kan niet inschatten of de reden hiervoor sensatie is of dat er een ander motief aan vastzit."

Niet prettig

Volgens Bongers beseffen roekeloze dronepiloten vaak niet dat de gevaren gigantisch zijn. Mensen denken dat ze op een redelijke afstand vliegen, maar dat is alles behalve een garantie. Een quadcopter kan bijvoorbeeld op hol slaan of een vliegtuig kan last hebben van turbulentie. Hij sluit af met een helder praktijkvoorbeeld. "Als zo'n drone tegen een traumahelikopter aankomt die onderweg is naar een medisch spoedgeval, voel jij je niet prettig als je die drone bestuurt."

Vliegbasis Volkel

Vliegbasis Volkel is een vliegbasis in de gemeente Uden, ten oosten van het dorp Volkel. Deze basis vormt samen met de Vliegbasis Leeuwarden en de helikopterbasis Vliegbasis Gilze-Rijen de laatste Main Operating Bases van de Koninklijke Luchtmacht.

0 Reacties

    Plaats een reactie