Drones en vliegtuigen, het blijft een heikele combinatie. Recent zijn er bij vliegbasis Leeuwarden drones gesignaleerd die daar niet horen te vliegen en mogelijk het luchtverkeer hinderen. Medewerkers van de basis maken zich zorgen.

Zorgen

Vliegbasis Leeuwarden maakt zich zorgen over drones die geregeld in de buurt worden opgelaten. Vliegen bij de basis is ten strengste verboden, maar dat gebeurt wel. "Het is wachten op de keer dat het misgaat", zegt basiscommandant Arnoud Stallman tegen Omroep Fryslân.

Frisian Flag

Momenteel is het bij de vliegbasis drukker dan normaal vanwege de militaire testoperatie Frisian Flag. Gevechtspiloten uit verschillende landen verblijven hiervoor voor twee weken in Friesland, voor het uitvoeren van diverse oefeningen. Twee keer per dag vertrekken zo'n vijftig toestellen vanuit de basis.

Zorgen bij Vliegbasis Leeuwarden over drones in nabije omgeving

Meldingen

Vanwege de militaire oefening is het extra gevaarlijk om in de buurt van de vliegbasis drones te laten vliegen. "We hebben deze week weer verschillende meldingen gehad. Het is hartstikke mooi dat mensen zo enthousiast zijn, maar houd je wel aan de regels", zegt Stallman.

Nationaliteiten

Aan Frisian Flag doen verschillende toestellen en nationaliteiten mee. Amerikaanse, Poolse en Nederlandse militairen vliegen bijvoorbeeld met F-16's. Duitsers nemen deel met de Eurofighter. Ook de Fransen, Zwitsers en Engelsen doen mee. De oefening speelt zich niet alleen in het Nederlandse luchtruim af, maar ook voor een deel in Duitsland en Denemarken.

Regels

Dronepiloten dienen ook los van deze oefeningen zich altijd aan de regels te houden. In Nederland is het verboden om in de buurt van Schiphol en andere plekken met veel vliegverkeer komen. Niet alleen vliegvelden, maar ook landingsplekken voor politie- en traumahelikopters behoren tot deze zogenaamde no-fly zones. Controleer altijd de regels voordat je ergens gaat vliegen.

Zorgen bij Vliegbasis Leeuwarden over drones in nabije omgeving

Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden is een van de drie laatste hoofd-operationele basissen van de Koninklijke Luchtmacht. Het complex ligt enkele kilometers ten noordwesten van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Er werken circa 800 mensen, zowel militairen als burgers. De basis bestaat al sinds 1938.

0 Reacties

    Plaats een reactie