De provincie Zuid-Holland investeert met een subsidie van maar liefst 3,1 miljoen euro in de snelgroeiende drone-industrie. Het geld gaat naar Unmanned Valley uit Valkenburg, dat een verzoek voor de subsidie had ingediend.

Subsidie

Het test- en ontwikkelcentrum voor drones in Valkenburg, Unmanned Valley, ontvangt een subsidie van 3.1. miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. De organisatie gaat het geld gebruiken voor het onderzoeken en testen van drones in een veilige omgeving.

Veilig testen

Volgens Gerard Mostert, wethouder en werkzaam bij Unmanned Valley, hoeven inwoners van Katwijk niet bang te zijn dat ze ongevraagd drones op bezoek krijgen. 'We investeren hier juist in zodat we een plek hebben waar we drones veilig kunnen testen. We gebruiken de hangar van het oude vliegkamp Valkenburg en doen nu bijvoorbeeld ook tests boven zee. Over een tijdje kunnen drones misschien onbemand windmolens op zee inspecteren, ter plaatse medische assistentie bieden of zelfs je pizza bezorgen."

Provincie Zuid-Holland investeert miljoenen in drones

Drone

De drone waarmee Mosterd op de foto hierboven staat betreft een Aerialtronics Zenith. Deze is uitgerust met een PENSAR dual spectrum camera. Deze module is erg klein en daardoor goed te gebruiken in combinatie met een drone. Ook maakt het infrarood opnames via FLIR mogelijk.

Nieuwe kansen

Mostert ziet tal van nieuwe mogelijkheden door de subsidie. "Dit zorgt voor kansen in een nieuw cluster binnen de regio", zegt hij. "We krijgen nu meer werkgelegenheid vlakbij de zee. Het geld is bedoeld om te gebruiken voor onderwijsinstellingen zodat we steeds betere tests met drones kunnen doen. Al hebben we er zelf ook al behoorlijk in geïnvesteerd."

Unmanned Valley

Unmanned Valley werd In 2018 opgericht door de gemeente Katwijk en TU Delft. Sindsdien zijn er 18 partners bij betrokken vanuit de overheid en kennisinstellingen. Het hangaargebied van voormalig vliegkamp Valkenburg dient nu als dronehaven van Unmanned Valley. Recent vond in het nabijgelegen Katwijk nog het grootschalige counter-drone evenement DroneClash plaats.

0 Reacties

    Plaats een reactie