Deze zomer start in Blankenberge een pilootproject met een drone voor de kustwacht. De quadcopter heeft een thermische camera en wordt ingezet voor het opsporen van drenkelingen en vermiste kinderen. Gouverneur Carl Decaluwé en de gemeente hebben groen licht gegeven aan het project.

Primeur

De strandwacht van Blankenberge krijgt een drone ter beschikking met thermische camera om drenkelingen sneller te lokaliseren. De kustplaats krijgt deze zomer de primeur om als eerste aan een Vlaams strand een drone in te zetten. De gemeente financiert het project en gouverneur Carl Decaluwé maakte zich sterk voor deze uitbreiding.

Veiligheid

De quadcopter zal door de strandreddingsdienst van Blankenberge ingezet worden voor diverse doeleinden. Denk hierbij aan het signaleren van drenkelingen en het opsporen van vermiste kinderen. De veiligheid van de strandgangers staat hierbij centraal.

Kustwacht Blankenberge krijgt drone ter beschikking

Drone

Uit de beelden is op te merken dat het gaat om een gespecialiseerde drone. Deze is uitgerust met een thermische camera om het vinden en redden van personen makkelijker te maken. De camera van de drone staat in verbinding met een monitor op locatie. De precieze specificaties van de drone zijn nog niet bekend. Er liggen voorstellen op tafel voor een model van 3.000 en 15.000 euro.

Enthousiasme

Hoofdredder Tom Cocle is enthousiast. “De efficiëntie van het opsporen van vermiste personen met een warmtecamera is bewezen en dankzij de drone kan een gevaarlijke situatie ook beter in beeld gebracht worden. Ook het patrouilleren naar verder afgelegen verboden zwemzones en over de duinen wordt zo vergemakkelijkt. Drones maken in de toekomst sowieso standaard deel uit van verschillende hulpdiensten.”

Kustwacht Blankenberge krijgt drone ter beschikking

Uitbreiding

Als het project succesvol uitpakt, dan zijn er grotere plannen. Volgens Decaluwé financiert de provincie het project met de hoop om dit in de toekomst verder uit te breiden naar de volledige Belgische kustzone.

Foto: Mathias Mariën

0 Reacties

    Plaats een reactie