De Belgische gouverneur Carl Decaluwé heeft laten weten dat hij een sterk voorstander is van het het inzetten van drones voor reddingsoperaties aan de kust. Als het aan hem ligt komen er quadcopters beschikbaar voor de strandreddingsdienst en worden er speciale dronepiloten getraind om drenkelingen te gaan redden.

Verbeterde technologie

In de provincieraad van West-Vlaanderen heeft gouverneur Carl Decaluwé gepleit voor de inzet van drones bij het redden van drenkelingen. De technologie van de onbemande quadcopters wordt steeds beter en dat begint nu ook bij meer en meer Vlaamse politici door te dringen.

Belgische gouverneur pleit voor inzetten van drones om drenkelingen te redden


Demonstratie

De aanleiding voor het enthousiasme van de Belgische gouverneur zijn de resultaten van een reddingsoefening met drones in augustus. De bedrijven Noordzeedrones en Tersec gaven toen een demonstratie om aan te tonen hoe quadcopters ingezet kunnen worden voor het redden van drenkelingen. "Uit de evaluatie van de oefening blijkt dat de autonomie van de drones sterk verbeterd is, waardoor ze ongeveer een half uur kunnen ingezet worden zonder opladen”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe, die zich daarmee aansluit bij Deluwé.

Pilootproject

Het stadsbestuur van de Belgische badplaats Blankenberge zal in samenspraak met de strandreddingsdienst nagaan of er bereidheid is om een pilootproject op te starten. Dat project zal niet alleen de aankoop van drones voor de kustwacht omvatten, maar ook een speciale opleiding voor de reddingswerkers tot dronepiloten. Bij langdurige noodsituaties kan er nu al een beroep gedaan worden op de drones van de Civiele Bescherming en van defensie, maar dat is volgens Deluwé niet genoeg.

Belgische gouverneur pleit voor inzetten van drones om drenkelingen te redden

Stappen

Om drones te integreren in de kustwacht heeft de wetgeving in België wel nog wat stappen te maken. De huidige wetgeving voorziet bijvoorbeeld nog niet dat er voorwerpen kunnen gedropt worden door een drone. “Het zou nuttig zijn als een drone een baken kan laten droppen op de plaats waar de drenkeling in zee het laatst gezien werd.", aldus Deluwé.

Dropping Systeem

Drones die objecten kunnen laten vallen in het water bestaan al langer. Ook consumentenmodellen kunnen uitgerust worden met deze mogelijkheid. Zo kwam accessoiremaker PGY-TECH in 2018 met een eigen Airdropsysteem op de markt voor alle bestaande DJI Phantom 4 modellen.

Belgische gouverneur pleit voor inzetten van drones om drenkelingen te redden

0 Reacties

    Plaats een reactie