Drones. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Toen kinderen van basisschool De Olijfboom in Almere uitgedaagd werden om de wereld te verbeteren hadden ze het dan ook zo bedacht: de Trash Bird, een plastic drone die afval eet.

Schonere wereld

Scholieren van basisschool De Olijfboom in Almere hebben een bijzonder drone idee bedacht: de Trash Bird. Deze milieuvriendelijke drone in de vorm van een vogel brengt volgens de kinderen de hele dag door afval naar speciale afvalbakken om Nederland weer een stukje schoner en mooier te maken. Met dit concept wisten de jeugdige uitvinders de Changemaker Challenge Junior wedstrijd van 2018 te winnen. De uitdaging? Bedenk hét idee om de wereld te verbeteren!

Kinderen bedenken Thrash Bird afvaldrone voor schonere wereld

Volle bak

Hoe werk dat dan, die Thrash Bird? "Het afval wat de drone ophaalt wordt geleegd in speciale afvalbakken. Als een van deze bakken vol zit, dan sluit automatisch de deksel zodat de drone weet dat hij door moet vliegen naar de volgende. De vuilnisman krijgt vervolgens een signaal op zijn telefoon dat de bak vol zit en haalt deze op, waarna het afval gerecycled wordt." schrijven de kinderen op de website van de Changemaker wedstijd. "Van het gerecyclede afval kunnen dan zelfs weer nieuwe Trash Bird drones gemaakt worden!" sluiten zij enthousiast af.

Plastic eiland

In de jury van de Changemaker competitie zaten onder andere Klaas van Kruistum (ZAPP), Bruno Prent (SpangaS) en Frank Wassenberg (Tweede Kamerlid bij de Partij voor de Dieren). Zij waren zo gecharmeerd van het idee dat de Trash Bird er zelfs met de eerste plaats vandoor ging. Daarmee lieten zij met hun drone concept onder andere ideeën voor een hervulbare tandpastatube en een heus plastic eiland achter zich. Het Trash Bird ontwerp komt nu als levensgroot kunstwerk op school te hangen én de jonge drone ontwerpers mogen een item voor het journaal opnemen om het idee te presenteren

Kinderen bedenken Thrash Bird afvaldrone voor schonere wereld

Haai

Het idee van een mechanische vogeldrone die afval opruimt lijkt misschien een kinderfantasie, maar is stiekem helemaal zo gek nog niet. Al eerder dit jaar ging er namelijk een mechanische haaiendrone (ook van Nederlandse afkomst) op pad in de wateren van Dubai om drijfafval te verzamelen. Wij zijn nu al benieuwd welk dier als volgende de drone treatment krijgt.

Foto: KidsWeek (PBC De Olijfboom)

0 Reacties

    Plaats een reactie