Een haai spotten in het water is normaal gesproken slecht nieuws, maar in Dubai ligt dat momenteel even anders. In de wateren van de miljoenenstad zwemt nu een hongerige, haai-vormige drone die drijvend zwerfafval eet.

Wasteshark

Dat drones erg milieuvriendelijk zijn wist je al, maar in Dubai is er nu ook een actief die vervuiling rechtstreeks aanpakt. De WasteShark is een speciale drone die zich kan voortbewegen door het water en tegelijkertijd korte metten maakt met drijvend afval. Dat doet hij door het afval als het ware op te 'eten' met zijn mond.

Vuilnisetende haaiendrone maakt wateren van Dubai schoon.

Slim design

Naast zwerfvuil ruimen heeft de WasteShark ook nog een aantal andere slimme opties. Zo kan de drone de diepte en contouren van een wateroppervlak in kaart brengen. Daarnaast kan deze mechanische haai ook de kwaliteit van het water meten en zelfs chemicaliën filteren zoals oliën, zuren en verschillende soorten metalen. Sensoren om obstakels te ontwijken maken ronden het design af.

Geen snack

De WasteShark komt in twee verschillende versies: autonoom en bestuurbaar op afstand. De drone is 1.5 bij 1.1 meter en kan maar liefst 160 kilo aan afval 'eten'. Dat beperkt zich niet tot een snelle snack, want de robothaai kan ruim 16 uur blijven zwemmen.

Vuilnisetende haaiendrone maakt wateren van Dubai schoon.

Ranmarine

Leuk detail: de WasteShark is ontwikkelt door het Nederlandse bedrijf Ranmarine. De drone werd al bedacht in 2016 en is de afgelopen twee jaar uitvoerig getest. De mechanische haai is nu eindelijk klaar om uit te varen: vanaf november 2018 maakt de WasteShark in de baai van Dubai zijn eerste rondes.


0 Reacties

    Plaats een reactie