Concepten voor vliegende auto's hebben we al vaker voorbij zien komen, maar een auto die als een drone kan vliegen en als een auto kan rijden? Dan heb je onze aandacht. En niet alleen de onze, want de hele wereld keek mee met de live demonstratie van de vliegende taxi van Audi en Airbus tijdens de Amsterdam Drone Week 2018.

Rijden en vliegen

Urban. Air. Mobillity. Het zijn de drie sleutelwoorden tijdens de Amsterdam Drone Week 2018. Autofabrikant Audi en vliegtuigbouwer Airbus voegden in Amsterdam de daad bij de buzzwords met een functioneel prototype van hun dronetaxi. Daarbij wordt een zelfrijdende elektrische auto gecombineerd met een drone. Het resultaat? Een autonome vliegende auto die zowel kan rijden op de grond als kan vliegen in de lucht.

Wereldprimeur

Het prototype van de autonome vliegende auto van Airbus en Audi heeft dinsdagmiddag in de RAI in Amsterdam voor het eerst gereden en gevlogen en dat was niets minder dan een wereldprimeur. Voor de demonstratie werd gebruik gemaakt van een kleiner schaalmodel van 1 op 4, maar de werking en potentie waren ook bij dit formaat al goed zichtbaar.

Pop Up Next

De Pop Up Next, zoals dit gezamenlijke project van Audi en Airbus door het leven gaat, is niet zomaar een voertuig. Het is eerder een voertuig dat in drieën is gesplitst. Airbus zelf spreekt over drie 'modules'. Je neemt plaats in een vervoerscapsule en deze is zowel boven als onder uitgerust met connectoren. Wil je de lucht in, dan klikt een drone-achtig bovenstel zich vast aan de bovenkant, waardoor je capsule tijdelijk in een life-size drone verandert. Deze vervoert je -hoog boven de snelweg of een veel te drukke stad- naar je bestemming als een high-tech helikopter. Voor het landen staat er een onderstel klaar met wielen. De capsule bevestigd zich nu aan het onderstel, het bovenstel klikt zich los en je bent weer klaar om het oude vertrouwde asfalt te betreden. De drone is de auto en de auto is de drone.

Is de Pop Up Next van Airbus en Audi het vervoersmiddel van de toekomst?

Plaats nemen en gaan

De vliegende elektrische taxi brengt volgens Audi en Airbus een aantal belangrijke voordelen met zich mee. In een steeds drukker wordend verkeersklimaat is een auto die de lucht in kan natuurlijk al een voordeel op zich, maar de makers gaan verder dan dat. Zo is de Pop Up Next volledig autonoom: een stuur zul je er niet in vinden. Wel een groot scherm met handige vluchtinformatie. Dankzij slimme kunstmatige intelligentie (A.I.) wordt vervolgens de ideale route bepaald en horen ook verkeersongelukken -in theorie- dankzij obstakel ontwijking tot het verleden. Via een app kan de gebruiker een ophaalpunt en een bestemming doorgeven en dan is het slechts plaats nemen en gaan.

Is de Pop Up Next van Airbus en Audi het vervoersmiddel van de toekomst?

Vertrouwen

“Vliegende taxi’s komen er aan, daar zijn we bij Audi van overtuigd”, vertelt Bernd Martens namens de Duitse autobouwer. "Steeds meer mensen verhuizen naar steden. En steeds meer mensen zullen mobiel zijn dankzij automatisering. In de toekomst zullen senioren, kinderen en mensen zonder rijbewijs gebruik kunnen maken van handige rototaxi’s. Een slimme combinatie van verkeer op de grond en verkeer in de lucht is hét middel om steeds drukker wordende megasteden te ontlasten."

Is de Pop Up Next van Airbus en Audi het vervoersmiddel van de toekomst?

Haalbaarheid

Voordat de eerste Pop Up Next rototaxi's de lucht in gaan moet er wel nog heel wat gebeuren -en niet alleen op technisch gebied. Een groot thema tijdens de Amsterdam Drone Week 2018 is regelgeving en met de huidige voorzichtigheid op het gebied van autonome luchtvaart lijken projecten als deze helaas vooralsnog een verre droom. De live demonstratie van Audi en Airbus kan in dit licht gezien worden als een statement richting de regelmakers: het kan wél en het kan veilig.


0 Reacties

    Plaats een reactie